Singapore a devenit cel mai scump oraș din lume pentru o viață de lux. Ce orașe se află în top 10

0
Publicat:

Singapore este cel mai scump oraș pentru un stil de viață de clasă superioară, potrivit ultimei ediții a raportului Global Wealth and Lifestyle, realizat de Julius Baer Group, relatează Business Insider.

Singapore este cel mai scump oraș din lume, Foto: Arhivă Adevărul
Singapore este cel mai scump oraș din lume, Foto: Arhivă Adevărul

Specialiștii arată că Singapore a scos Shanghaiul de pe podium, marcând astfel prima dată când orașul-stat asiatic a ajuns în fruntea clasamentului. Acesta s-a clasat pe locul cinci anul trecut și pe locul nouă în 2021, însă, se pare că guvernul din Singapore a reușit să facă din acest stat un loc atractiv pentru persoanele cu averi mari. Totuși, acest lucru a dus și la creșterea prețurilor.

Acum, orașul-stat, care are o populație de puțin peste 5,5 milioane de locuitori, are chirii ridicate, prețuri mari la case, taxe școlare, taxe pe mașini și cheltuieli generale de trai.

Asigurarea medicală esențială este mai mult decât dublă față de media globală, au scris analiștii. Potrivit unui calcul al costului vieții de pe un site guvernamental din Singapore, o cameră în afara regiunii centrale a orașului-stat costă în general între 1.300 și 2.350 de dolari singaporezi pe lună (970 și 1.750 de dolari). De asemenea, închirierea unui apartament privat costă în medie între 3.800 și 5.750 de dolari singaporezi pe lună (între 2.830 și 4.285 de dolari). Singapore avea, totodată, la sfârșitul lui 2022, 1.500 de birouri de afaceri – de două ori mai multe decât în anul precedent.

,,Considerat de mult timp ca fiind locuibil, stabil și cosmopolit, Singapore concurează acum pentru a deveni un centru global de top pentru cei bogați” , au scris analiștii Julius Baer, adăugând că are un aeroport plin de viață și unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume.

Clasamentul celor mai scumpe 10 orașe: 1. Singapore; 2. Shanghai; 3. Hong Kong; 4. Londra; 5. New York; 6. Monaco; 7. Dubai; 8. Taipei; 9. São Paulo; 10. Miami.

Conform datelor Business Today, New York a înregistrat o creștere semnificativă, clasându-se pe locul cinci în comparație cu poziția a 11-a în anul precedent, atribuită unei întăriri a dolarului și unei reveniri post-pandemie.

Cea mai mare creștere a prețurilor se află în consumabilele premium cu cerere mare, cum ar fi vinul și whisky-ul, precum și mașinile de lux și serviciile de ospitalitate”, se arată în raport.

Londra, pe de altă parte, a alunecat pe locul al patrulea de pe locul doi din cauza impactului Brexit-ului și a incertitudinii continue. Orașul se confruntă cu o concurență dură din partea centrelor financiare emergente precum Dubai și Singapore.

Dubai a cunoscut o creștere notabilă, intrând în top 10 și devenind al șaptelea cel mai scump oraș, depășind Zurich, care acum ocupă locul 14. Afluxul de oameni bogați care se mută în Dubai a influențat prețurile proprietăților și cererea, transformând emiratul într-un „performant vedetă” la indicele din acest an.

Raportul a evidențiat, de asemenea, o creștere a cererii pentru călătorii, divertisment și articole de lux, cum ar fi vinul și whisky-ul, în timp ce prețurile bicicletelor, care au crescut în timpul pandemiei, au cunoscut o ușoară scădere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite