Senatul a măcelărit Curtea de Conturi. Instituţia nu va mai putea recupera prejudicii. Fondurile UE, în pericol să fie tăiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Busuioc şi Florin Tunaru, apropiaţi ai PSD, conduc acum Curtea de Conturi FOTO Inquam Photos
Mihai Busuioc şi Florin Tunaru, apropiaţi ai PSD, conduc acum Curtea de Conturi FOTO Inquam Photos

Senatorii au finalizat joi atacul dat Curţii de Conturi, aprobând legea prin care limitează puternic funcţiile acestei instituţii, deşi UE a ameninţat că ne va tăia fondurile europene dacă Parlamentul va face acest lucru. Printre modificările aduse sunt faptul că instituţia nu va mai putea recupera prejudicii.

Senatul a aprobat, joi, în calitate de for decizional, legea de modificare a organizării şi funcţionării Curţii de Conturi. Proiectul privind funcţionarea Curţii de Conturi a fost depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL, dar, iniţial, acesta era inofensiv.

În mâna PSD

Mai multe amendamente depuse ulterior, adoptate joi de către Senat, limitează drastic atribuţiile Curţii de Conturi, făcând din această instituţie de control a tuturor autorităţilor statului, inclusiv ministere, autorităţi publice centrale sau locale, companii de stat, orice instituţie publică care funcţionează cu bani publici, o pseudo-instituţie, în care deciziile nu vor mai fi luate de Plen, ci de preşedintele Mihai Busuioc.

Acesta este fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Nu mai poate recupera prejudicii

Cea mai importantă modificare adusă legii este cea care priveşte recuperarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi, în auditul pe care îl realizează. Modificările legii au vizat eliminarea părţii care stipula că „prejudiciul trebuie să fie recuperat integral prin acoperirea pierderii şi a beneficiilor nerealizate”.

Potrivit proiectului adoptat, Curtea de Conturi va exercita funcţia de control „asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, prin forme ale auditului public externe”, dar „fără a se pronunţa asupra oportunităţii operaţiunilor”.

În plus, proiectul de lege iniţiat de senatorul Daniel Zamfir privind funcţionarea Curţii de Conturi prevede, printre altele, că în cazul procedurilor de achiziţii publice se va ţine cont de punctele de vedere ale Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), nu de ale Curţii de Conturi, ca până acum.

Amintim că, în urma auditului realizat în 2016, Curtea de Conturi a stabilit, doar în cazul achiziţiilor publice, prejudicii în valoare de 102,1 milioane de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite