Semne bune anul are: 87% dintre companii plănuiesc creşteri salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile angajaţiilor din mediul privat vor creşte în 2016, fiind cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani.

Oferta de pe piaţa muncii la început de 2016 arată bine: salarii mai bune, slujbe mai complexe şi multe locuri de muncă disponibile, mai ales în cazul industriilor prelucrătoare, de outsourcing şi de IT.

Evoluţiile pozitive estimate pentru cifra de afaceri şi profitabilitate vor fi susţinute şi prin creşterea numărului de angajaţi.

Şi previziunile în materie de creşteri salariale sunt optimiste, iar acest lucru este subliniat în studiul„O nouă viziunea a creşterii“, realizat de EY.

În timp ce 35% dintre angajatori se aşteaptă la o creştere modestă (sub 5%), 36% afirmă că vor creşte numărul angajaţilor între 5-30% sau peste.

87% dintre companii vor creşte salariile în 2016, dar 44% dintre respondenţi nu estimează o creştere mai mare de 5%. 

Totuşi, 43% au bugetat pentru 2015 o creştere a salariilor propriilor angajaţi între 5-20% sau chiar mai mult, faţă de 38% câţi planificau acest lucru cu un an în urmă.

Companiile din IT şi din industriile producătoare estimează cele mai bune rate de creştere a salariilor în anul curent.

Respondenţii din sectorul cercetare şi dezvoltare şi noile tehnologii sunt foarte încrezători în perspectivele sectorului în care activează (50%), devansând pentru prima dată industria IT.

Alţi executivi optimişti peste media economiei provin din IT (36%) şi turism (27%).

Iar salariile nu vor creşte doar în România, managerii la nivel global alocând bugete mărite pentru 2016.

Salariile angajaţilor din mediul privat vor creşte, la nivel global, cu circa 2,5% în 2016, acestea fiind cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani.

În Europa, creşterea salarială medie va fi de 2,8% în 2016, iar în România se prognozează creşteri salariale reale în jurul valorii de 4,8%, arată datele firmei de consultanţă în management Hay Group.

salarii ey infografie
EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite