Șeful ANAF primește zilnic SMS-uri de amenințare. Rezultatele controalelor se vor vedea la finalul anului

0
0

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat duminică, că primește aproape zilnic SMS-uri de amenințarea de pe cartele prepay și că probabil a deranjat pe cineva cu controalele pe care le-a dispus.

Lucian Heiuș, președintele ANAF | Foto Inquam Photos / George Calin
Lucian Heiuș, președintele ANAF | Foto Inquam Photos / George Calin

Lucian Heiuș, președintele ANAF a spus că în urma controalelor demarate în vara acestui an au fost descoperite 500.000 de persoane fizice care au diferențe de cel puțin 50.000 de lei între veniturile reale și cele declarate.

„Rezultatele acestor controale se vor vedea spre sfârșitul anului. Estimăm că sumele de recuperat ca impozit pe veniot depășesc 1 milion de euro”, a precizat șeful ANAF.

Acesta a spus că probabil a deranjat pe cineva având în vedere că aproape zilnic primește mesaje de amenințare, de pe cartele prepay. 

Întrebat dacă a sesizat organele de cercetare abilitate să investigheze aceste SMS-uri care conțin amenințări șeful ANAF a răspuns: „Nu am făcut nicio sesizare. Nu mă sperii eu așa ușor”

Întrebat, de asemenea, despre controalele pe care ANAF le face la persoane fizice care aveau diferenţe între veniturile reale şi cele declarate, şeful ANAF a explicat că Direcţia care face aceste controale este înfiinţată de 11 ani.

”Am intensificat controalele începând de la 1 iulie, pe acest domeniu de activitate. Legislaţia şi Direcţia generală de verificare a veniturilor persoanelor fizice a funcţionat de vreo 11 ani, deci nu a fost un lucru nou, dar acest tip de controale s-au făcut mai timid. Este foarte greu, am observat că există persoane fizice care îşi permit nişte cheltuieli care nu sunt în corelaţie cu veniturile pe care ei le realizează. Aşa a apărut această Direcţie, care la început a fost ca o mare revoluţie în ANAF, dar care s-a stins treptat şi a ajuns să facă un număr redus de controale la nivel anual”, a afirmat Heiuş.

Lucian Heiuş a precizat că a solicitat intensificarea de controale.

”Luând de 4 luni şi jumătate conducerea ANAF, unul dintre obiective a fost intensificarea acestor controale şi ca să am garanţia că într-adevăr ceea ce bănuiam eu că se întâmplă, am solicitat să se facă o analiză de risc la nivel naţional, bineînţeles pe 5 ani de zile, şi a reieşit acea sumă mare şi ca număr şi ca şi valoare, care mie mi-a confirmat că trebuie să intensificăm controalele. Începând cu 1 iulie, într-adevăr, am delegat 100 de inspectori spre această Direcţie, între timp am emis şi nişte ordine de preşedinte ca să pot extinde competenţa pe aceste categorii şi rezultatele încep să apară. Media lunară, vă pot spune pe iulie şi august, pe care o găsim ca diferenţă între venitul declarat şi cel estimat este în jur de 20 milioane de lei, iar impozitele calculate sunt undeva în jur de 5 milioane lei. Rezultatele mult mai spectaculoase vor fi pe sfârşitul anului”, a declarat Lucian Heiuş.

Şeful ANAF a dezvăluit că diferenţa cea mai mare între venitul declarat şi cel realizat a fost la o persoană fizică din Timişoara.

”În luna august cea mai mare sumă a fost pe o persoană fizică din Timişoara, diferenţa a fost de 4,6 milioane lei, iar impozitul calculat a fost de un milion şi un pic de lei. Am mers pe ultimii 5 ani de zile, pentru că tot ce iese din cei 5 ani este perioada de prescripţie”, a declarat Heiuş.

21,4 milioane de lei, diferențele găsite doar în iulie

ANAF a găsit milioane de lei diferenţă între sumele declarate de persoane fizice şi plata taxelor, după cum a anunţat Lucian Heiuş, şeful instituţiei, enumerând câteva dintre cele mai importante situaţii.

În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de ANAF pe zona controalelor la persoane fizice, a declarat Lucian Heiuş, preşedintele Fiscului, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi de 11,7 milioane lei, creanţa stabilită este în valoare de 3,7 milioane lei.

În Bucureşti, la un contribuabil, diferenţa a fost de 3,5 milioane lei. Creanţa stabilită a fost de 1 milion de lei.

În Buzău, la un alt contribuabil, diferenţa a fost de 3,2 milioane lei, iar creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane lei.

Cea mai mare diferenţă dintre veniturile declarate de un contribuabil, cetăţean din Iaşi, şi cele estimate de ANAF la persoane fizice se ridică la 11,7 milioane lei, acesta având de plătit statului impozite de 3,5 milioane de lei, a anunţat, luni, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

"În luna iulie, aşa cum am spus încă de la conferinţa de la şfârşitul lunii iunie, am realizat mobilitatea la 120 de funcţionari publici de la alte structuri către Direcţia Generală de Verificări Peroane Fizice. Am făcut şi sesiuni de instruire, de pregătire profesională cu 99 dintre aceşti inspectori. S-au selectat şi s-au emis deja avizele de inspecţie la 211 persoane şi în acelaşi timp printr-un ordin de preşedinte ANAF 1286 care a fost publicat în Monitorul Oficial 733 din 21 a VII 2022 am extins competenţa de exercitare a verificării situaţiei fiscale personale şi la structurile de inspecţie fiscală persoane fizice de la unităţile teritoriale subordonate ANAF, pentru a putea să aibă competenţă de verificare şi aceste structuri.

În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi, creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei, creanţa stabilită, respectiv impozitul pe care trebuie să-l plătească este în valoare de 3,5 milioane de lei. În Bucureşti la un contribuabil diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 1 milion de lei, iar în Buzău, la un contribuabil diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferenţe şi impozite stabilite pe care l-au descoperit colegii mei în luna iulie", a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite