Secretar de stat: Liberalizarea pieţei energiei va însemna moartea cărbunelui, trebuie să realizăm un mix al resurselor
0Liberalizarea pieţei energiei, asumată de România în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), va duce la moartea sectorului de producere a energiei pe bază de cărbune, deoarece costurile de producţie se situează acum la 39 de euro/MWh, în timp ce energia fotovoltaică costa 300 euro/MWh, dar aceasta din urma este preluată cu prioritate în sistem, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.
El a mai spus că Departamentul pentru Energie va elabora până în luna martie a anului 2014 un plan de reorganizare a sectorului energetic, astfel încât acesta să se bazeze pe un mix de resurse. "Nu am renunţat la reorganizarea producţiei de energie într-un mic de resurse. Ce e acum la noi (producători care utilizează o singură sursă -nr), nu mai este la nimeni. Toţi, şi Franţa, şi Germania, au un mix energetic".
Popa a mai afirmat că România nu îşi poate permite să elimine cărbunele din mixul de energie, deoarece atunci când nu bate vântul, se apelează la termocentralele pe baza de cărbune.
Întrebat cum va fi realizată această reorganizare a sectorului, în condiţiile în care Nuclearelectrica a fost deja listată pe Bursă de Valori Bucureşti (BVB), iar Hidroelectrica şi Complexele Energetice Oltenia şi Hunedoara urmează să ajungă şi ele pe piaţa de capital, Popa a spus că "se va stă la masă cu actionarii".
"Adevărul" a scris în vara despre planurile de reorganizare a sectorului de producţie. Potrivit informaţiile din acele momente, Nuclearelectrica urmă să preia hidrocentralele Porţile de Fier şi Vâlcea, la Complexul Energetic Oltenia ar ajunge sucursalele Târgu Jiu, Slatina şi Curtea de Argeş, în vreme ce unităţile din Transilvania ar urmă să fie trecute la Complexul Hunedoara. Între timp, s-a renunţat la ideea spargerii Hidroelectrica, ramanandu-se la ideea fuziunii între producători.
Anterior, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, dorea crearea a doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica. Electrică urmă să conţină Nuclearelectrica, termocentralele pe baza de lignit din Oltenia, alături de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), plus sucursalele hidro de la Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu. Hidroenergetica ar fi deţinut Porţile de Fier şi restul unităţilor hidro, alături de Elcen, termocentrală Iernut, dar şi termocentralele Mintia şi Paroşeni, care funcţionează pe baza de huilă, şi minele aferente.
Până acum, termocentralele din Oltenia au fuzionat cu SNLO, rezultând Complexul Energetic Oltenia, în vreme ce Romgaz a preluat termocentrală Iernut în contul unor datorii. De asemenea, minele pe baza de huilă au fost alipite termocentralelor Mintia şi Paroşeni, rezultând Complexul Energetic Hunedoara, iar Elcen va fuziona cu RADET, distribuitorul de energie termică din Bucureşti.