Scurtă istorie a nemţilor de la OBI în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie într-un magazin OBI din România la lansarea reducerilor FOTO Adevărul
Aglomeraţie într-un magazin OBI din România la lansarea reducerilor FOTO Adevărul

Finalul lunii iulie marcheaza oficial incheierea activitatii OBI din Romania, retailerul german de bricolaj, un nume mare in piata europeana de profil, renuntand la operatiunile locale, dupa nici sase ani de afaceri in Romania, unde a inregistrat pierderi in toti anii de criza.

OBI a intrat oficial in Romania in luna noiembrie in 2008, intr-o perioada in care criza economica debuta si la nivel local. OBI a deschis primul magazin in Oradea, urmata fiind inaugurarea OBI Berceni din Capitala. Nemtii au investit puternic in cei aproape sase ani de activitate prin extinderea la nivel local, la finele anului trecut compania numarand sapte unitati, echivalentul a mai mult de un magazin deschis pe an.

OBI a ales sa deschida magazine pe terenuri aflate in proprietatea unui alt investitor, astfel ca platea chirie pentru spatiile comerciale ocupate, spre deosebire de alti jucatori din piata – cum este cazul Dedeman, Leroy Merlin sau Hornbach – care au optat pentru deschideri pe propriile terenuri, in urma unor investitii care s-au situat in jurul a circa 10 milioane de euro per unitate.

Strategia OBI pe plan local nu a fost niciodata una iesita din comun: nemtii au mizat pe dezvoltarea la nivel local, pe promovare si publicitate pe toate canalele media si cam atat, in plus, preturile pe anumite segmente importante de produse au fost un pic mai mari decat in alte retele, cel putin asta reiesea dintr-o analiza publicata de wall-street.ro in anul 2012.

Pana la finele anului 2010, OBI a ajuns in Romania la un numar de sase magazine, strategie care ii punea pe nemti pe harta jucatorilor care promiteau sa isi extinda puternic business-ul. Insa criza economica le-a dat peste cap planurile: investitiile au inghetat, iar ritmul de crestere a business-ul a scazut.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite