Șapte companii aeriene acuzate de practici abuzive privind taxarea bagajului de mână. Reacția Wizz Air
0Șapte companii aeriene sunt acuzate de avocați ai unor organizații de protecție a consumatorilor de „practici abuzive” legate de taxarea bagajului de mână. Plângerea a fost deja depusă la Comisia Europeană.

Avocații consumatorilor au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva a șapte companii aeriene, scrie tagesschau.de, precizând că aceștia au invocat drept motiv taxele suplimentare pe care companiile aeriene le percep pentru transportul bagajelor de mână care depășesc o anumită dimensiune.
Organizația umbrelă pentru protecția consumatorilor din Europa, BEUC, cu sediul la Bruxelles, a declarat că unele companii aeriene își exploatează clienții prin această practică. Mai exact, plângerea este îndreptată împotriva a șapte companii aeriene – inclusiv Ryanair, Easyjet și Wizz Air. Aceste companii aeriene permit pasagerilor să transporte gratuit o piesă mică de bagaj de mână, care de obicei trebuie să încapă sub scaun.
Curtea UE: Bagajul de mână rezonabil trebuie să fie gratuit
BEUC face referire la o hotărâre din 2014 a Curții Europene de Justiție. Conform acestei hotărâri, nu se poate percepe nicio taxă suplimentară pentru bagajul de mână, atâta timp cât acesta îndeplinește „cerințe rezonabile” privind dimensiunea și greutatea. Unde se situează exact această limită nu a fost încă reglementat în regulamentele UE.
Din punctul de vedere al apărătorilor consumatorilor, limitele impuse de companiile aeriene în cauză sunt inadecvate și, prin urmare, ilegale. Aceștia au solicitat UE să introducă reglementări mai precise: de exemplu, ar trebui să se specifice până la ce dimensiune este considerată adecvată o piesă de bagaj de mână și ce servicii trebuie să includă în mod obligatoriu un bilet.Reforma planificată a Regulamentului privind drepturile pasagerilor aerieni, pe care statele UE o discută în prezent, este „oportunitatea perfectă” pentru acest lucru, a declarat directorul general al Beuc, Agustín Reyna.
Plângerea depusă de BEUC și alte 16 organizații din Malta, Spania, Franța, Olanda, Cipru, Portugalia, Republica Cehă, Grecia, Polonia, Norvegia și Germania vizează companiile aeriene Easyjet, Norwegian Airlines, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling şi Wizzair.
Tarom a publicat lista bagajelor penru care nu se percep taxe
În urma acestui scandal legat de plângerea depusă de BEUC la Comisia Europeană, Tarom a informat că pasagerii beneficiază de bagaj de mână inclus în prețul biletului, dacă respectă următoarele condiții:
- Fiecare pasager are dreptul să transporte în cabină, gratuit, un bagaj de mână cu dimensiunile maxime de 55 x 40 x 20 cm pentru zborurile operate cu aeronave de tip Boeing.
- Pentru zborurile cu aeronave de tip ATR 72, bagajul de mână acceptat în cabină nu trebuie să depășească 35 x 30 x 20 cm.
- În plus, este permis gratuit un obiect personal (ex: poșetă, servietă, cameră foto mică).
- Greutatea totală combinată a bagajului de mână și a obiectului personal preluate în cabină nu trebuie să depășească 8 kg. Verificarea greutății se face înainte de îmbarcare.
- Depășirea limitei de greutate poate atrage taxe suplimentare și/sau obligativitatea de a trimite bagajul în cala aeronavei.
Aceste condiții se aplică numai pentru zborurile operate de compania națională aeriană cu aeronave proprii. În cazul curselor operate de către partenerii TAROM în regim code-share, este posibil să se aplice alte reguli impuse de operatorul zborului.
Mai mult decât atât, un avantaj esențial pentru pasagerii TAROM este faptul că, în majoritatea cazurilor, biletele de avion TAROM includ și bagaj de cală, în special pe rutele interne, oferind clienților săi o experiență de călătorie completă, fără costuri suplimentare.
„Sperăm că în viitorul apropiat și companiile low cost să ia în considerare decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, conform căreia transportul unui bagaj de mână ce respectă cerințe rezonabile de greutate și dimensiuni nu ar trebui să implice costuri suplimentare pentru pasageri. Reforma reglementărilor privind drepturile pasagerilor, aflată în prezent în discuție la nivelul UE, este ocazia ideală pentru a introduce aceste clarificări legislative”, a declarat Silvia Teodorescu, purtător de cuvânt al TAROM.
Reacția Wizz Air
Wizz Air a oferit un punct de vedere privind articolul nostru, subliniind că, în conformitate cu legislația Uniunii Europene, fiecare companie aeriană are libertatea de a-și stabili tarifele, dimensiunile și greutatea bagajelor de mână.
„Companiile aeriene au modele de afaceri diferite și, prin urmare, oferă tarife și produse auxiliare diferite, în funcție de propriile strategii comerciale. Această libertate comercială favorizează o piață dinamică și competitivă, de care consumatorii beneficiază prin accesul la o gamă de opțiuni tarifare care, în cele din urmă, reduce costul călătoriilor cu avionul”, transmite compania.
Wizz Air oferă un bagaj de mână gratuit pentru fiecare pasager, iar cei care doresc pot adăuga bagaje suplimentare contra cost. Operatorul low-cost afirmă că această flexibilitate permite clienților să-și aleagă exact serviciile de care au nevoie, fără să plătească în plus pentru beneficii pe care nu le folosesc.
„Mulți dintre clienții noștri aleg să călătorească doar cu bagajul de mână inclus, preferând tarifele noastre de bază foarte mici. Astfel, călătoriile devin mai accesibile pentru pasagerii care își gestionează bugetul cu atenție”, completează reprezentanții companiei.