Salariile bugetarilor nu scad, dar sindicaliştii ameninţă cu proteste. Impactul bugetar: 2,3 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul trebuie să se încadreze în limitele bugetare asumate
Premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul trebuie să se încadreze în limitele bugetare asumate

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public. Normativul are ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate, urmând ca impactul bugetar al majorărilor să fie de 2,29 miliarde de lei.

„Această opţiune rezolvă încadrările (şi implicit remuneraţiile) diferite pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi cu aceleaşi atribuţii, în cadrul aceleiaşi unităţi şi reducerea diferenţelor salariale din administraţia publică centrală”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

„Executivul şi-a asumat Sănătatea“

Viitoarea Ordonanţă privind salarizarea în sectorul bugetar nu va scădea niciun venit, ci, dimpotrivă, vor creşte salariile în unele domenii, au anunţat oficialii de la Palatul Victoria, prezentând principiile după care se ghidează noile grile.

Cu toate că aşteptările sunt mari de la toate domeniile din sectorul bugetar, „Executivul şi-a asumat Sănătatea“, a precizat premierul Dacian Cioloş.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei.
Din aceşti bani, 1,17 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru corectarea inechităţilor, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate, potrivit proiectului de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, 134 de milioane de lei se vor aloca pentru rezerva de performanţă în Sănătate, iar 240 de milioane de lei pentru cea din Educaţie. Soluţia constă în corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie, se arată în proiect.

Efectele se vor vedea în august

Efectele Ordonanţei de Urgenţă urmează să se producă din august 2016, când personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii şi care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiaşi instituţii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituţia respectivă.

„Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016“, precizează sursa citată.

Din ianuarie 2017, va fi introdus un sistem de premiere în funcţie de performanţe pentru personalul din Sănătate şi Educaţie.

Sindicatele din Educaţie ameninţă cu greva

Sindicaliştii din Educaţie sunt foarte nemulţumiţi de proiectul noii ordonanţe de urgenţă privind salarizarea. Aceştia ameninţă cu greva şi susţin că sunt şanse ca examenele naţionale programate în perioada următoare, respectiv Capacitatea şi Bacalaureatul, să fie boicotate.

„În zilele următoare vom declanşa discuţii cu reprezentanţii celorlalte sindicate din teritoriu, cei ai elevilor, ai părinţilor şi ai studenţilor, vor fi proteste cu siguranţă. Mai auzim o placă: că atâta vreme cât nu creşte calitatea nu poţi acorda creşteri salariale, în justiţie nu a fost aşa. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu are forţa de a asigura necesarul de profesori pentru aceste examene”, a explicat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

La rândul său, Simion Hăncescu, şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat că proiectul de ordonanţă este nul. Şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, s-a arătat dezamăgit de ordonanţă.

„Proiectul a venit la 16.29. Avem de a face cu cârpeli, sunt dezamagit, nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că vor fi mai raţionali. O lipsă de transparenţă totală, o lipsă de interes faţă de sistemul educaţional, vrem cadre bune, dar nu investim în ele“, a spus Hadăr.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite