UPDATE Premierul Cioloş s-a întâlnit cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a discuta despre noua lege a salarizării. Proiectul va fi prezentat marţi seara
0Premierul Dacian Cioloş discută, luni dimineaţă, la Palatul Victoria, cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pe marginea proiectului normativ privind salarizarea personalului bugetar, potrivit unor surse citate de către Agerpres.ro. Potrivit informaţiilor disponibile, s-a convenit ca proiectul să fie prezentat marţi seara sau cel târziu miercuri pentru a fi pus în dezbatere publică.
UPDATE Conform unor surse guvernamentale citate de News.ro, o variantă de lucru dintre cele care au fost prezentate în întâlnire vizează rezolvarea inechităţilor de încadrare diferită în aceeaşi instituţie sau acelaşi tip de instituţii din acelaşi domeniu.
O a doua variantă vizează rezolvarea inechităţilor şi realizarea diferenţierilor între două clase succesive (la o valoare mai mică decât cea prevăzută de Legea 284) pe structura tuturor claselor numai la câteva din domeniile bugetare, cum sunt sănătatea, educaţia, asistenţa socială, la celelalte domenii neexistând modificări.
Cea de-a treia variantă care a fost prezentată în întâlnirea de luni propune rezolvarea numai pentru clasele 1 până la 40 (sau chiar 30) a inechităţilor şi diferenţierea între două clase succesive (la o valoare mai mică decât cea prevăzută de legea 284), dar care creează noi inechităţi de la clasa 41 până la 70, au precizat aceleaşi surse, care au mai spus că această variantă are şanse mici de a fi adoptată.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, urmează să aibă marţi o întâlnire cu reprezentanţii sindicaliştilor.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, anunţa la finalul lunii aprilie că noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică şi adoptată de Executiv la 1 iunie.
Anterior, fostul proiect privind salariile bugetarilor a căzut după ce sindicatele au fost nemulţumite de majorări, iar fostul ministru al Muncii, Ana Costea, a declarat că nu susţine proiectul. Costea şi-a dat demisia în urma scandalului şi a afirmat că a elaborat proiectul în funcţie de sumele alocate de Ministerul Finanţelor.
La rândul său, Ministerul Finanţelor nu poate aloca un buget consistent pentru majorări deoarece anul viitor sunt programate să intre în vigoare o serie de reduceri de taxe, iar deficitul prognozat pentru anul viitor de către Comisia Europeană este de 3,4% din Produsul Intern Brut. Instituţiile financiare internaţionale au recomandat autorităţilor să amâne reducerea taxelor de anul viitor, adică scăderea TVA de la 20% la 19%, scăderea accizelor la carburanţi, eliminarea taxei pe stâlp şi eliminarea taxelor suplimentare din domeniul hidrocarburilor (taxa de 0,5% pe exploatarea resurselor, taxa de 60% pe liberalizarea gazelor şi taxa pe monopol).