Rusia: Sancțiunile UE împiedică întreținerea conductei TurkStream

0
0

Operatorul rus al conductei TurkStream, care furnizează gaze naturale Turciei și ţărilor din Balcani, a declarat că va suspenda unele lucrări de întreținere și reparații, invocând sancțiunile UE.

Vladimir Putin și Recep Erdogan în conferința de presă în care anunțau inaugurarea TurkStream
Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au inaugurat TurkStream în noiembrie 2018

Oleg Aksyutin, directorul South Stream Transport B.V., a trimis o notă recent managerilor de divizie, informându-i că autoritatea de import și export din Olanda își va revoca licența de export începând cu 17 septembrie, scrie FinancialIntelligence, citând Europa Liberă.

South Stream Transport este unitatea olandeză a gigantului de gaze naturale controlat de Kremlin, Gazprom, care gestionează conducta TurkStream care circulă pe sub Marea Neagră, din Rusia până în Turcia, Balcani și Europa Centrală.

În scrisoare, a cărei copie a fost obținută de RFE/RL, Aksyutin le-a ordonat să „suspende executarea tuturor contractelor legate de suportul tehnic al conductei de gaz, inclusiv proiectarea, fabricarea, asamblarea, testarea, repararea, întreținerea și instruirea”-

El a spus că exporturile de gaze ar trebui să continue, dar numai cu sprijin de urgență pentru a preveni deteriorarea mediului.

Deyan Kalaydzhiyev, Șeful departamentului de planificare și management al proiectelor de construcție la South Stream Transport B.V., le-a spus angajaților într-o scrisoare care a fost, de asemenea, obținută de RFE/RL să informeze furnizorii occidentali de bunuri și servicii — cum ar fi supape de control, asistență tehnică, telecomunicații pentru întreținerea conductelor și repararea conductelor – că acordurile de cumpărare urmau să fie suspendate începând cu 16 septembrie.

South Stream Transport a solicitat o nouă licență, dar nu știe dacă o va primi, a declarat o sursă a companiei pentru RFE/RL.

Oficialii olandezi și turci nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Suspendarea contractelor înseamnă că nimeni nu va putea face reparații

TurkStream are capacitatea de a livra 31,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an, jumătate din ele fiind destinate Turciei, iar cealaltă jumătate Balcanilor și Europei Centrale. Serbia și Ungaria sunt principalii consumatori europeni.

TurkStream se află la trei kilometri sub mare, în ape cu activitate seismică ridicată. Navele specializate monitorizează în mod regulat conducta pentru deteriorări, cu scopul de a efectua rapid reparații. Echipamentul necesar pentru monitorizarea și repararea conductei este în mare parte importat din Occident.

Suspendarea contractelor de către South Stream Transport înseamnă că „nimeni nu va putea efectua reparații dacă o conductă este deteriorată, are scurgeri de gaz sau dacă o parte a conductei se distruge din cauza unui cutremur. Practic, compania a pierdut controlul operațional asupra conductei, filiala din Rusia a pierdut contactul cu centrul corporativ”, a declarat o sursă a companiei pentru RFE/RL.

Rusia a redus la începutul acestui an exporturile prin Nord Stream 1, principala sa conductă de export de gaze naturale către Europa, susținând că sancțiunile occidentale asupra echipamentelor și serviciilor i-au afectat capacitatea de a menține conducta subacvatică din Marea Baltică.

Mișcarea a dus prețurile gazelor din UE la maxime record. În august, Rusia a redus complet exporturile de-a lungul Nord Stream 1, invocând probleme de întreținere continue.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite