Rusia devine „paradis” bancar. Putin a semnat o lege care interzice partajarea secretului bancar cu autorităţile străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Documentul a fost elaborat pentru a minimiza riscurile asociate cu adoptarea de către ţările neprietenoase a modificărilor la legislaţia naţională, se menţionează în expunerea sa de motive.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice băncilor ruse să furnizeze autorităţilor străine competente informaţii despre clienţi şi operaţiunile acestora. Documentul a fost publicat duminică pe portalul oficial de informaţii juridice, transmite agenţia rusă de ştiri TASS.

El este conceput pentru a minimiza riscurile asociate cu adoptarea de către ţările „ostile” a unui număr de modificări ale legislaţiei naţionale. Aceste modificări, subliniate în materialele însoţitoare, vizează obţinerea de la băncile străine, sub ameninţarea cu penalităţi, a informaţiilor confidenţiale constituind secret bancar.

Noua lege interzice instituţiilor de credit naţionale să transmită autorităţilor competente ale statelor străine, inclusiv justiţiei, informaţiile solicitate despre clienţi şi operaţiunile acestora, cu excepţia cazurilor stabilite de actele juridice de reglementare ale Federaţiei Ruse.

Interdicţia se va aplica şi reprezentanţilor clienţilor, beneficiarilor şi beneficiarilor efectivi. În plus, instituţiile de credit din Rusia trebuie să informeze cu promptitudine Rosfinmonitoring şi Banca Centrală (BC) cu privire la faptul că au primit astfel de solicitări de la autorităţile străine.

După cum a spus mai devreme viceministrul Finanţelor al Federaţiei Ruse Alexei Moiseev, schimbul de informaţii va rămâne în termeni de acţiuni comune cu alte ţări pentru combaterea legalizării veniturilor din infracţiuni şi finanţării terorismului, precum şi combaterea fraudei bancare.

Potrivit legii, o instituţie de credit, la primirea unei cereri din străinătate de furnizare a datelor, este obligată să informeze Banca Centrală despre aceasta în termen de trei zile lucrătoare, care va transmite aceste informaţii către Rosfinmonitoring. Banca va putea informa Banca Centrală cu privire la primirea unei astfel de solicitări folosind un cont personal pe site-ul autorităţii de reglementare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite