Roubini: Un singur lucru va opri dezastrul din Europa. Zilele Italiei în zona euro sunt numărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul american Nouriel Roubini, care a prezis criza economică din 2008, vede o singură soluţie pentru a preveni dezastrul ce ar putea cuprinde Europa, iar aceasta depinde de Banca Centrală Europeană.

Doar dacă liderii UE vor face din Banca Centrală Europeană o soluţie de creditare de ultimă instanţă, vor implementa stimuli fiscali şi se vor asigura că BCE reduce dobânda de politică monetară la 0%, se va putea evita colapsul monedei euro şi posibila dezmembrare a regiunii, consideră Nouriel Roubini.

Tot economistul spune că BCE nu vrea să fie creditorul de ultimă instanţă, iar tratatul spune că o astfel de posibilitate este ilegală. "Aşadar singura opţiune pentru Italia este restructurarea datoriei".

Analistul reia convingerea sa că fondul european de stabilitate financiară şi vehiculul investiţional stabilit de liderii UE, care ar trebui să asigure lichiditate fondului, sunt doar "curcani" care "nu vor zbura", scrie Business Insider.

Italia va intra în incapacitate de plată

El a subliniat faptul că numai o deflaţie semnificativă va restabili creşterea în statele de la periferia zonei euro, acesta fiind motivul pentru care zile Italiei sunt numărate. Roubini crede că măsurile de austeritate au transformat economia într-o victimă, ele reprezentând motivul pentru care Italia se confruntă cu agravarea recesiunii.

Chiar şi o restructurare a datoriei - care va provoca prejudicii şi pierderi semnificative creditorilor din Italia şi din străinătate - nu se va restabili creşterea economică şi competitivitatea. Prin urmare, Italia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro şi să revină la moneda sa, pentru a scăpa de criza datoriilor, însă asta ar însemna destrămarea zonei euro.

"Dacă nu poţi să devalorizezi sau să creşti, să ai o deflatie până la o depreciere reală, singura opţiune rămasă este să renunţi la euro şi să te întorci la moneda naţională”, spune Nouriel Roubini, într-un editorial din Financial Times.

Aşadar, în timp ce moneda euro ar putea să facă faţă unui eventual faliment al Greciei, Portugaliei sau Irlandei, Spania şi Italia sunt prea mari pentru a fi lăsate să cadă şi prea mari pentru a fi salvate, consideră Roubini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite