Rompetrol ar putea produce gaze naturale în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International, în studioul Adevărul Live  FOTO David Muntean
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International, în studioul Adevărul Live  FOTO David Muntean

Rompetrol ar putea ajunge producător de gaze naturale în ţara noastră prin fondul de investiţii în energie pe care îl va constitui împreună cu statul român, după finalizarea privatizării pachetului de 26,6% din titlurile Rompetrol Rafinare.

Fondul de investiţii în energie pe care KazMunaiGaz îl va constitui împreună cu statul român ar putea investi în proiecte de extracţie a ţiţeiului şi gazelor naturale în România, a declarat, la Adevărul Live, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International, fostul Rompetrol Group. 

Acest fond comun de investiţii în energie va fi înfiinţat după preluarea pachetului de 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare pe care statul le va scoate la vânzare. Zhangulov estimează că în luna octombrie ar putea avea loc licitaţia internaţională, iar tranzacţia ar putea fi încheiată până la finele anului.

El a spus că principalele investiţii pe care le va realiza acest fond vor fi proiectul unei centrale de cogenerare de 75 MW, care va fi construită pe platforma de la Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării Rompetrol cu încă 100 de staţii. Întrebat dacă Rompetrol se va extinde şi în domeniul gazier, având în vedere că piaţa va fi complet liberalizată în acest an pentru industrie, Zhangulov a afirmat că nu există în acest moment planuri în acest sens, dar că fondul de investiţii în energie ar putea analiza astfel de proiecte. „Este un fond energetic şi orice este posibil, nu vorbim strict de domeniul petrolier. Dacă vedem că anumite proiecte au un viitor, bineînţeles că le vom analiza“, a afirmat el. 

Explorare pentru încă doi ani

Întrebat dacă este vorba de perimetre marine, mai ales că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat că va scoate la licitaţie o serie de concesiuni în Marea Neagră, Zhangulov a negat. „Nu suntem îndeajuns de siguri pe noi pentru perimetre marine. Nu vorbim de bani sau altceva, vorbim de experienţă în domeniu. În ceea ce priveşte sectorul de upstream avem licenţe în perimetrele Zegujani, Focşani. Dacă aceste proiecte vor ajunge la maturitate, adică vom ajunge la momentul la care industrial vom putea extrage gaz, posibil, vom intra şi pe piaţa gazelor. Deocamdată vorbim doar de nişte programe de explorare, rezultatele sunt deocamdată incerte. Pentru programele de explorare avem încă doi ani pentru derularea acestora. Trebuie să forăm sonde de explorare, apoi vom vedea ce se întâmplă în continuare“, a menţionat el. Chestionat dacă vom putea vorbi în anii următori de Rompetrol ca furnizor de gaze, el a spus că nu numai de gaze, ci şi de ţiţei. „Vorbim de hidrocarburi. Putem găsi orice, ţiţei, gaz, se găsesc întotdeauna în diverse straturi cu diverse proporţii. Dacă le găsim pe amândouă este şi normal să le comercializăm pe amândouă“, a anunţat el.

Oferta pentru acţiuni

Vicepreşedintele KMG International a mai spus că societatea deja a început pregătirea documentelor necesare în privinţa înfiinţării fondului de investiţii. Acesta va avea iniţial un capital de 150 de milioane de dolari, din care kazahii vor deţine 80%, iar statul român 20%. El a spus că investiţiile ar putea fi revizuite în cazul în care compania nu va câştiga licitaţia pentru cei 26% din titlurile Rompetrol Rafinare. 

Kazahii au anunţat anterior că oferta pentru acţiuni este de 200 de milioane de dolari, iar Zhangulov a subliniat ieri că grupul petrolier nu va ridica oferta peste acest nivel. Anterior, Gabriel Dumitraşcu – directorul direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie – afirmase că există două fonduri din statele arabe care ar fi interesate de achiziţia pachetului de 26% din Rompetrol Rafinare. 

Zhangulov spune că deocamdată niciun astfel de investitor nu a cerut companiei date oficiale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gaze-naturale-romania" target="_blank">View the story "gaze naturale romania" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite