Zhangulov, vicepreşedinte Rompetrol, la Adevărul Live: Răscumpărarea acţiunilor va avea loc în octombrie. Oferim 200 de milioane de dolari şi nu ridicăm oferta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International FOTO David Muntean
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International FOTO David Muntean

Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International (fostul Rompetrol Group), a declarat, la Adevărul Live, că nu crede că nu va avea loc răscumpărarea pachetului de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare de la statul român, tranzacţia ar trebui să se încheie în acest an, iar oferta este de 200 de milioane de dolari şi nu va fi ridicată chiar dacă vor fi şi alţi investitori interesaţi de aceste titluri.

Principalele declaraţii ale lui Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International:

În acest moment, după cum am anunţat în ianuarie, în procesul derulării privatizării celor 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare, aşteptăm anunţul oficial al statului privind licitaţia. Am declarat de mai multe ori că suntem gata să plătim pentru aceste acţiuni 200 de milioane de dolari. Ştim că Departamentul pentru Energie face demersurile necesare pentru lansarea licitaţiei. 

Cum ni s-a spus, Departametul pentru Energie se află în proces de obţinere a bugetului şi de demarare a licitaţiei. Ştim că domnul Dumitraşcu (Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie -n.r.) are o agendă foarte încărcată şi suntem răbdători. 

Noi nu am auzit de fonduri arabe sau de alte fonduri care să-şi manifeste interesul pentru aceste acţiuni. Dacă sunt fonduri serioase interesate, ele trebuie să ne ceară nouă mai multe informaţii despre companie, pentru că suntem acţionari majoritari, însă până acum nu s-a întâmplat acest lucru. 

Repet, noi oferim 200 de milioane de dolari, iar orice competitor interesat trebuie să depună o ofertă care să o surclaseze pe a noastră. Sunt mai multe proiecte interesante în România în prezent şi sunt mai mulţi investitori care ar putea veni aici. 

Dacă alte fonduri vor oferi peste 200 de milioane de dolari, nu vom ridica oferta, aceasta este suma pe care am stabilit-o. Nu vrem să renegociem sau să ridicăm oferta. 

Pentru fondul de investiţii kazaho-român sunt pregătite toate documetele necesare, s-a muncit foarte mult, a fost o muncă enormă, se aşteaptă răspunsul Ministerului Economiei pentru urgentarea acestui demers. Am plătit bani pentru studii de fezabilitate, avem nişte aranjamente preliminare pentru atragerea finanţării externe, este vorba să atragem fonduri pentru 75% din valoarea fondului, investitorii şi-au arătat interesul pentru participarea la acest fond. Credem însă că răscumpărarea acţiunilor are prioritate şi abia apoi punerea pe roţi a fondului. 

Vrem să finanţăm din acest fond dezvoltarea reţelei de distribuţiei din România, începem să cumpărăm terenuri, construcţia unei centrale în cogenerare la rafinăria Petromidia care să alimenteze cu energie termică rafinăria şi oraşul Năvodari. 

Nu credem că răscumpărarea acţiunilor Rompetrol Rafinare nu va avea loc, nu putem o astfel de problemă. Dacă privatizarea nu va ava loc, va trebui să ne revizuim planul de investiţii, dar nu credem că acest lucru nu se va întâmpla. Avem asigurarea Guvernului. 

Credem că răscumpărarea va avea loc în octombrie, după ce vor fi parcurse toate etapele. În septembrie ar urma să fie făcut anunţul oficial, iar până la afârşitul anului intenţionăm să încheiem tranzacţia. 

Cea mai mare problemă, în general, în industria de prelucrare a ţiţeului este presiunea crizei în industrie. În alte părţi ale lumii, de exemplu, în SUA, situaia este diferită. La noi se simte presiunea, scade consumul, aici Guvernele impun taxe noi, cum ar fi la noi taxa pe stâlp sau acciza suplimentară care determină reducerea consumului. Cu toate acestea, noi supravieţium, am investit masiv în infrastructura rafinăriei, care ne-a permis să reducem semnificativ costurile şi să o ducem mult mai bine decât alţii. 

Despre taxa pe stâlp

Compania noatră va contribui în acest an la bugetul de stat cu aproximativ 10 milioane de dolari, ceea ce pentru noi înseamnă că nu vrem să investim prea mult în aceste construcţii speciale, asta înseamnă o povară fiscală foarte mare, trebuie să plătim această taxă pentru nişte construcţii care nu sunt atât de noi, noi nu am investit în modernizarea acestora. Aceşti bani care merg în această taxă sunt banii de investiţii. Va trebui să ne revizuim cheltuielile şi să ne optimizăm costurile. Simţim destul de mult presiunea taxelor.

Despre acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi

Cel mai mare impact asupra consumului s-a simţit în aprilie, a scăzut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În mai s-a trecut de acest şoc, consumul s-a îmbunătăţit, dar tot a scăzut cu 4%. În perioada de vară nu ne aşteptăm la o revenire consistentă, dar este o perioadă în care mulţi români călătoresc prin ţară, este vacanţă. 

Despre evoluţia economică a României

Economia României creşte mai repede decât economiile altor ţări din Europa. Totuşi, scăderea consumului nu este atât de mare la cât ne-am aşteptat, vedem cum vor evolua lucrurile în agricultură şi în alte sectoare. Sperăm că treptat România va deveni o piaţă tot mai stabilă. 

Despre reţeaua de benzinării şi competitorii din piaţă

Niciodată nu am declarat că benzinăriile noastre sunt de vânzare, nici măcar una dintre ele. Din contră, credem că reţeaua noastră trebuie dezvoltată. Dacă NIS Petrol vrea să cumpere, noi nu avem de vânzare.  

Deocamdată nu simţim niciun fel de competiţie din partea SOCAR şi NIS Petrol, noi ne simţim siguri pe noi. În primul rând, doar noi deţinem întregul lanţ de aprovizionare şi suntem siguri că produsele noastre sunt net superioare celor ale competitorilor. Oricum, competiţia este binevenită. Petrom este o moştenire de la compania naţională a petrolului, construită pe parcursul a foarte mulţi ani şi nu cred că este posibil ca Petrom să fie depăşit vreodată, doar cu costul unor investiţii majore, ceea ce nu este scopul nostru. Pe partea de rafinare, noi am depăşit Petrom. Noi avem o capacitatea de rafinare de 14.000 de tone pe zi, mai mult decât Petrom. Petrom nu duce produse la export, noi suntem pe malul Mării negre şi beneficiem de această opţiune. 

Despre situaţia din Ucraina

Am avut o scădere de vânzări, de 6%, în Ucraina, în luna aprilie. Nu putem previziona nimic pe această piaţă. Vedem că există cerere pentru produsele noastre în această perioadă, ne vom axa pe livrarea produselor noastre în Ucraina, avem o logistică foarte bună în porturile ucrainene. Am pierdut oportunitatea cu Crimeea, dar rămân şi alte porturi. Noi am introdus o schemă de plată în avans cu Ucraina, deoarece situaţia actuală nu ne permite să ne asumăm riscuri. Situaţia este fragilă acolo, dar resimţim o creştere a cererii. 

Despre extinderea pe alte pieţe

Deocamdată vrem să ne extindem doar în România, dar urmărim şi alte pieţe. Urmărim Ucraina, dar nu se poate pune problema unei extinderi acum acolo, ne uităm şi la Turcia, însă acolo au acum loc anumite mişcări politice. Avem mai multe proiecte în vizor, dar nu putem acum să le anunţăm.   


În acest moment, statul deţine 44% din titlurile Rompetrol Rafinare. 

Zhangulov va mai vorbi despre acciza de 7 eurocenţi, taxa pe construcţii speciale şi momentul în care statul român va primi primele dividende de la Rompetrol. 

Statul român a ajuns anul trecut la un acord cu Rompetrol privind răscumpărarea a 26% din pachetul de 44% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare. 

Memorandumul dintre Rompetrol şi statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun, care să realizeze proiecte în domeniul energetic în valoare de un miliard de dolari.

Anterior, oficialii Rompetrol au anunţat că au identificat deja proiecte majore în valoare de aproximativ 350 milioane de dolari unde vor investi: realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite