Românii pot lua din nou credite doar cu buletinul. Sistemul informatic al ANAF, repus în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un notar public din Craiova care a murit în urmă cu 6 ani apare pe listele ANAF cu datorii

Băncile pot da din nou credite doar cu buletinul, după ce sistemul informatic al ANAF, a cărui defecţiune nu permitea această operaţiune, a fost pus din nou în funcţiune.

„Sistemul informatic este perfect funcţional, în urma lucrărilor de mentenanţă din această perioadă. În acest moment este posibilă inclusiv raportarea către bănci”, transmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

În ultimele zile, creditarea „doar cu buletinul” nu mai era posibilă de câteva zile, după ce un blocaj al sistemului informatic al ANAF a împiedicat instituţia să mai poată verifica veniturile unui solicitant de credit.

În prezent, în baza unui protocol dintre Asociaţia Română a Băncilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), toate verificările legate de veniturile unui solicitant de credit se realizează integral automat, fără să mai fie nevoie ca acesta să prezinte adeverinţă de venit sau fişă fiscală. Solicitantul prezintă la bancă doar actul de identitate. În urma acestui protocol, implementat în piaţă pentru prima dată în luna iunie 2015, procesul de acordare a creditelor a devenit mai facil, mai puţin birocratic şi mai rapid. Banca poate obţine informaţii direct de la Fisc despre veniturile solicitantului, cu acordul acestuia.

În 2017 se poate contracta un credit de nevoi personale „fără adeverinţă de venit” de la 17 bănci: Alpha Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, BCR, BRCI, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, Idea Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, Patria Bank, Piraeus Bank şi Raiffeisen Bank.

Doar două bănci din piaţă nu au semnat acord de colaborare cu ANAF pentru creditele de nevoi personale: Credit Europe Bank şi Veneto Banca.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite