Românii nu se „înghesuie” să-și facă asigurări private de sănătate. Care este motivul

0
Publicat:

Foarte puțini români au asigurări voluntare de sănătate, în condițiile în care costul lunar este cuprins între 30 și 370 lei, iar angajații plătesc obligatoriu măcar 300 lei.

Foarte puțini români au asigurări voluntare de sănătate
Foarte puțini români au asigurări voluntare de sănătate

Salariații sunt obligați prin lege să verse lunar la bugetul asigurărilor de sănătate 10% din venitul brut, sume ce pot varia între 300 și chiar 800 – 900 lei în cazul unui salariu brut de 8.000 – 9.000 de lei.

Acești bani sunt reținuți de angajator pentru cei aproape 5 milioane de salariați, exceptându-i desigur pe cei din branșele care beneficiază de scutiri. Banii sunt virați lunar la bugetul asigurărilor de sănătate, fie că angajatul îi folosește, fie că nu, ajungându-se ca un tânăr cu un salariu minim pe economie de 3.000 de lei să vireze anual suma de 3.600 de lei.

În plus, din cauza sistemului de sănătate tocmai prielnic din țara noastră, dat fiind că multe localități din România nu au nici măcar un medic, dar și din cauza faptului că cei mai mulți români ajung la medic în al 13-lea ceas, foarte puțini adulți sunt interesați de încheierea unei polițe de asigurare de sănătate.

„M-au sunat de la o companie de asigurări să-mi propună să închei o poliță de asigurare de sănătate. M-am și bucurat, dar când le-am spus că am avut grave probleme cardiace mi-au spus că pot încheia polița, dar nu pentru astfel de afecțiuni”, a declarat un pacient pentr „Adevărul”.

Cu toate acestea, circa 10% din populația adultă care are un loc de muncă a încheiat astfel de polițe, în ciuda faptului că pentru o asigurare voluntară de sănătate se poate plăti lunar între 30 lei (în cazul unui tânăr fără afecțiuni de sănătate) până la 370 lunar în cazul unei persoane de aproape 60 de ani.

Astfel, potrivit datelor UNSAR, numărul persoanelor asigurate prin acest tip de poliță este în creștere, depășind 630.000 la finalul anului 2022.

Anul trecut, asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri la nivelul pieței de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021. Foarte important, și indemnizațiile brute plătite de asigurători românilor, în baza acestor polițe, au crescut anul trecut cu peste 28% comparativ cu 2021. Acești bani au acoperit costuri cu serviciile medicale de care au avut nevoie cei care erau protejați de o asigurare voluntară de sănătate, sume care, așadar, nu a mai fost necesar să fie cheltuite din fondul public de asigurări sociale de sănătate.

Cel mai recent raport publicat de ASF arată că dinamica s-a menținut și în primul trimestru din 2023, atât la nivel de subscrieri, cât și din perspectiva indemnizațiilor plătite de companiile de asigurări, care au crescut cu 39% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

“Piața asigurărilor de sănătate a evoluat continuu, deși suntem încă departe de nivelul altor țări din Europa. Există, în continuare, un potențial foarte mare de dezvoltare în această zonă, care poate fi accelerat prin politici publice care să încurajeze accesarea acestor soluții de protecție”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite