Asigurare de sănătate și pentru studenții români care învață afară

0
Publicat:

Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care vor beneficia de asigurare de sănătate la stat și studenții care studiază la o universitate străină acreditată.

Studenții români din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate în țară Foto: Shutterstock
Studenții români din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate în țară Foto: Shutterstock

În expunerea de motive se arată că sute de mii de studenți români care învață într-o țară străină din UE, Spațiul Economic European, Elveția sau Marea Britanie nu beneficiază de asigurare de sănătate la stat, fără plata contribuției, deși legea le permite.

Astfel, deși Legea nr.227/2015 specifică faptul că tinerii până la vârsta de 26 de ani care sunt studenți sau studenți-doctoranzi beneficiază de asigurare de sănătate la stat, fără plata contribuției, la fel ca și cei care studiază într-o universitate din țară, în realitate, li se refuză dreptul de asigurat atunci când revin în țară, în vacanță sau în vizită la familii. Și asta, printr-o interpretare eronată a unor articole de lege, se mai arată în expunerea de motive.

Discriminare practicată de CNAS

„Acest tip de discriminare la care sunt supuși studenții români înmatriculați la o universitate din UE/SEE/CH/UK este susținut de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin invocarea unui principiu neprevăzut expres, respectiv principiul teritorialității”, se argumentează în document.

Ori, din legea care se află astăzi în vigoare nu rezultă în niciun fel că legiuitorul a dorit un tratament diferit față de cetățenii români cu statut de student, nefiind precizat niciun element de teritorialitate.

Iar acolo unde legea nu distinge expres o restrângere a unor drepturi pentru cetățenii români, CNAS nu poate interpreta altfel normele în vigoare, încălcând prevederile constituționale. Constituția spune că cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

Interpretarea dată de CNAS legii în vigoare a determinat un număr mare de studenți să se adreseze instanțelor de judecată pentru a primi drepturile conferite de lege.

Actul normativ care a trecut de Senat propune modificarea Art. 224 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății astfel, cu specificarea expresă că și studenții, și studenții-doctoranzi care învață într-o instituție acreditată din țările mai sus menționate să beneficieze de asigurare de sănătate fără plata contribuției, similar cu cei care învață în țară.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite