Românii joacă, în medie, între 50 şi 100 de lei pe lună la „păcănele“. Anual, românii bagă un miliard de euro în pariuri şi jocuri de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii amatori de pariuri şi jocuri de noroc lasă, în fiecare an, aproximativ un miliard de euro în sălile de joc, potrivit datelor asociaţiei organizatorilor de jocuri de noroc Rombet. În ţară sunt acum 32 de operatori de pariuri tradiţionali, plus 19 online, iar suma medie cheltuită pentru jocurile la aparate este între 50 şi 100 de lei pe lună.

În România sunt aproape 70.000 de aparate de tip slot machine şi circa 30.000 de agenţii de pariuri, spun ultimele statistici. Numărul jucătorilor – fie că merg în cazinouri, fie că preferă pariurile sportive sau aparatele slot-machine, cunoscute sub numele de „păcănele“ – creşte de la an la an, la fel şi miza, şi, evident, volumul total al încasărilor.

„Încasările au crescut anul acesta comparative cu aceeaşi perioadaăa anului trecut, şi considerăm că principalul «motor» este EURO 2016. Importanţa acetul eveniment sportive şi miza meciurilor îndeamnă şi mai mult pariorii să-şi încerce norocul“, a declarat Dan Ghiţă, preşedintele Rombet, citat de News.ro.

Jocurile de noroc din ţară reprezintă o piaţă de aproximativ un miliard de euro, estimează Ghiţă. Iar valoarea premiilor acordate este „la un minim de 85% din miză“, ceea ce înseamnă că, din această miză, cel puţin 550 de milioane de euro se întorc la jucători.

Dar câţi bani pierd ei? „Greu de stabilit“, spune directorul executiv al asociaţiei, Dan Iliovici, explicând că „jocurile de noroc se desfăşoară sub forma unui perpetuum-mobile, miza jocului este împărţită participanţilor, sub formă de premii, iar aceştia pot juca în continuare sumele de bani câştigate. (…) fiecare jucător are la un moment dat şansa să câştige şi în acest fel să-şi recupereze sumele de bani cu care a jucat în perioadele precedente“.

Altfel spus, „pierderea“ unui jucător, reprezintă de fapt „câştigul“ altui jucător, iar organizatorului îi rămâne de fapt doar un anumit procent din sumele pariate.

Venitul organizatorului, din activitatea de jocuri de noroc, îl reprezintă comisionul pentru serviciul prestat, plătit de participanţii la joc şi care la acest tip de joc de noroc se situează la aproximativ 15% din sumele cu care jucătorii participa la joc, mai spun reprezentanţii Rombet.

Din acest comision organizatorii plătesc taxele datorate bugetului de stat sub formă de impozite şi taxe, salariile personalului, amortizări, utilităţi, etc. „Profitul brut realizat este cel mult 5%, din venitul realizat“, precizează Dan Iliovici.

Portretul pariorului român

Venitul mediu lunar al jucătorului de sloturi, de exemplu, este de 1.500 lei, iar suma medie lunară cheltuită pentru acest gen de distractie este de 100 de lei, potrivit ultimelor date disponibile (un studiu realizat de GfK România la nivelul lui 2012).

Aceleaşi date statistice arată că 3% dintre români participă la jocurile de sloturi. Conform statisticilor internaţionale, numărul jucătorilor la slot machines din alte ţări europene este de peste 4 ori mai mare.

De exemplu, în Marea Britanie, 13% din populaţie a participat la jocurile de sloturi în 2010, în timp ce 59% din britanici au jucat la Loto. Totodată, la Loto joacă 20%, la pariuri sportive – 6%, 4% – la bingo, 3% – la jocurile din online şi 3% la jocurile de cărţi (poker şi black jack).

Dacă ar fi să ne luăm după densitatea aparatelor la mia de locuitori, cel mai mult se pariază în Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Constanţa.

Cât a încasat statul

Anul trecut, pentru 11 luni, statul a încasat din activitatea de jocuri de noroc 1,1 miliarde lei, sub formă de taxe şi impozite, cu menţiunea ca în această sumă este inclusă şi penalitatea plătită de organizatorii de jocuri de noroc online, care au desfăşurat activitate neautorizată în perioada 2010-2015.

Totuşi, cu un venit brut din jocuri de tip slot-machine per capita de circa 21 de euro, România este încă departe de media europeană de 36 de euro per capita. Pentru comparaţie, în Italia venitul este de şase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/locuitor.

Pariurile online au fost până anul trecut în afara legii. „Principala noutate a lui 2016 vine din zona jocurilor de noroc online. 2015/2016 sunt anii în care am asistat la deschiderea pieţei jocurilor de noroc online în ţara noastră, prin acordarea dreptului de operare primilor 19 operatori de asemenea jocuri. În plus, au fost deja acordate peste 100 licente de clasa a II-a, pentru activităţi conexe jocurilor de noroc“, mai arată preşedintele Rombet, Dan Ghiţă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri