Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate. Nu și străinii care vin la noi. Psiholog: „Ai noștri au tendințe de aroganță”

0
Publicat:

Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate, mai mult decât dublul cheltuielilor străinilor în România, în ciuda faptului că salariile noastre sunt mult mai mici decât ale celor care ne vizitează țara.

Cineva plătește cu cardul la un restaurant
Românii au cheltuit peste 1,2 miliarde de euro la comercianții din străinătate în 2024

Pofta românilor de a-și petrece vacanțele în străinătate a fost foarte mare în 2024, lucru dovedit și de plățile la comercianții locali, care au fost cu 42% mai mari față de anul 2023.

Deși au salarii mult mai mari ca noi, străinii au cheltuit anul trecut în vacanțele din România mai puțin de jumătate decât au plătit românii în țările lor de baștină. Cu o excepție: britanicii au lăsat în România 257 de milioane de euro, cu 44% mai mult decât în 2023 și mai mult decât dublu față de cât au plătit românii în vacanțele din Marea Britanie (123 milioane euro).

  • Vorbim de plăți la comercianții locali, nu de plata biletelor de avion sau de cheltuielile cu cazarea.

Potrivit calculelor „Adevărul”, bazate pe statisticile uneia dintre cele mai cunoscute bănci din Europa, românii au cheltuit în vacanțele din Grecia de peste 7 ori mai mult decât au cheltuit grecii în vacanțele din România: românii au cheltuit în Grecia 87 de milioane de euro, în timp ce grecii au lăsat în România doar 12 milioane de euro.

În ce-i privește pe germani, în ciuda salariului mediu net de 3 ori mai mare decât al românilor, aceștia au cheltuit în România 48 de milioane de euro, de trei ori mai puțin decât au cheltuit românii în Germania - 142 milioane euro.

Turiștii străini au plătit la comercianții din România 540 de milioane de euro

Datele statistice arată că, în 2024, turiștii străini care folosesc Revolut și au vizitat România au efectuat plăți totale la comercianți locali în valoare de peste 540 de milioane de euro pe tot parcursul anului, fiind realizate aproape 27 de milioane de tranzacții cu cardurile Revolut de către aceștia.

Potrivit datelor interne ale băncii digitale care are peste 4 milioane de clienti în România și peste 50 de milioane la nivel global, cea mai mare sumă a fost cheltuită de utilizatorii din Regatul Unit. Aceștia au lăsat peste 257 de milioane de euro în țara noastră, mai mult cu 44% față de 2023. Ei au efectuat peste 12 milioane de plăți în România, față de 8,4 milioane, în anul anterior.

Top10 este completat de turiștii din Germania - 48 de milioane de euro (+76%), Franța - 30 de milioane de euro (+54%), Irlanda - 28 milioane euro (+45%), Italia - 25 milioane de euro (+74%), Spania - 21 milioane de euro (+67%), Olanda - 16 milioane euro (+55%), Ungaria - 14 milioane euro (+33%), Belgia - 14 milioane euro (+61%), Grecia - 12 milioane euro (+50%).

Cele mai multe tranzacții au fost făcute în rețele de retail și magazine alimentare (11 milioane plăți/ 143 milioane euro), restaurante (5,2 milioane plăți/ 82 milioane euro), urmate de transport (4 milioane plăți/ 77 milioane euro), shopping (2.8 milioane/ 83 milioane euro).

Românii au plătit 1,2 miliarde de euro la comercianții locali din străinătate

Pe de altă parte, clienții români care au folosit Revolut în străinătate au efectuat plăți de peste 1,2 miliarde de euro, pe parcursul anului 2024, în 212 țări și destinații turistice din lume.

Suma totală a cheltuielilor făcute peste hotare a fost în creștere cu 42% față de 2023. Marele beneficiar al acestei creșteri a fost Germania, care a trecut pe prima poziție ca principală destinație turistică, fiind țara gazdă a Campionatului European de Fotbal 2024.

Principalele țări în care românii au plătit cu cardurile Revolut au fost (după volumul total al cheltuielilor): Germania (+74% față de 2023, 142 milioane euro), Italia (+49%, 140 milioane euro), Regatul Unit (+24%, 123 milioane euro), Spania (97 milioane euro), Olanda (91 milioane euro), Grecia (87 milioane euro), Franța (85 milioane euro), Bulgaria (62 milioane euro), Austria (54 milioane euro), Ungaria (51 milioane euro).

O treime din suma totală cheltuită pe parcursul anului în timpul călătoriilor în străinătate a fost înregistrată în lunile de vacanță iulie - septembrie.

Salariile medii nete ale germanilor, de 3 ori mai mari decât ale românilor

Salariile medii nete în țările europene la jumătatea anului 2024, conform datelor centralizate de Numbeo la jumătatea anului trecut, arată că salariile medii nete ale românilor sunt printre cele mai mici dintre cele 36 de state europene, la aproape același nivel cu Bulgaria, Ungaria și Grecia.

La polul opus, salariile medii nete din Marea Britanie sunt de 2.922 euro, iar cele din Germania de 2.836 euro, iar cele din Franța de 2.355 de euro, valori de cel puțin două ori mai mari decât salariile medii nete ale românilor.

image

Diferențele comportamentale, explicate de psihologul Mihai Copăceanu

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru „Adevărul” ce înseamnă aceste discrepanțe dintre cheltuielile românilor în străinătate și ale străinilor din România. Și nu este vorba doar de răsplata binemeritată după un an de muncă sau de diferențele culturale.

„Românii, comparativ cu celelalte state europene din statistica prezentată, au un alt concept al concediilor. Aici avem cheia explicației cheltuielilor. Dacă pentru un european, concediul reprezintă o perioadă de vacanță, cu odihnă și relaxare, cu deconectare completă de la un program de muncă, fără ca cheltuielile să reprezinte o condiție, pentru români, concediul implică în primul rând o stare de bine care se traduce prin „exces", prin cheltuieli ridicate, care nu sunt necesare sau obligatorii, cumpărături în exces și desigur mâncare și băutură în exces”, a explicat psihologul.

Pe de altă parte, a adăugat Mihai Copăceanu, „cum să te întorci din concediu, oriunde ai fi dacă nu ai fost la shopping și dacă nu ai experimentat cele mai excentrice servicii și mâncăruri?”. „Și facem toate acestea nu doar pentru a ne demostra nouă că am avut un concediu reușit si chiar de lux, dar și pentru a arăta altora, afișând de mai multe ori pe zi, în social media, toate activitățile noastre și "stările de bine", a adăugat Mihai Copăceanu.

Românii au tendințe spre aroganță, europenii sunt ei înșiși în concedii

Cheltuielile excesive, uneori inutile ale românilor în vacanțele din străinătate pot fi explicate și prin nevoia de a dovedi că pot, chiar dacă acest lucru are tendințe clare spre aroganță.

„Pentru mare parte dintre români, concediul reprezintă scopul pentru care "am muncit tot anul; măcar acum să mă simt bine ". Și încă ceva de demonstrat: concediul de anul acesta trebuie să fie mai excentric și mai scump decât cel de anul anterior.

Pentru un european cheltuielile în exces nu reprezintă un scop în sine, nici simbolul unui concediu bine reușit. Europeanul din statistică se comporta la fel de responsabil cu cheltuielile în concediu, așa cum o face și în restul anilor. Mănâncă aceeași mâncare, se orientează după prețuri accesibile și nu fac în om obligatoriu cumpărături.

Concediul este perioada în care toate refulările românului din întregul an se eliberează. Nu avem limite. Trăim cu un profund sentiment de inferioritate un an întreg pentru ca în cele 10 zile de concediu să experimentăm un sentiment de superioritate, cu tendințe spre „aroganță", a explicat psihologul Mihai Copăceanu pentru „Adevărul”.

„Cultural vorbind acest concept al concediului este dificil de îmbunătățit. Pentru că deseori, după concediu, apar regretele.

A te comporta echilibrat, ponderat și fără excese nu reprezintă un deziderat al românului de rând”, conchide psihologul.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite