Românii care vor credite de la bănci ar putea da teste grilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalele cauze ale stresului sunt: situaţia financiară personală şi angajaţii sau colegii

Persoanele care vor dori să apeleze la un împrumut bancar ar putea da teste financiare, prin care băncile să afle cine este bun platnic şi dacă persoana respectivă îşi permite să ia un împrumut.

Patru bănci comerciale vor să testeze competenţele financiare ale clienţilor doritori de credite. Testul va consta din 10 întrebări şi e nevoie de 8 răspunsuri corecte pentru a-l trece. Exerciţiul nu este încă o condiţie pentru accesarea unui împrumut, scrie Digi24.

Valentin Lazea, preşedinte la Centrul de Politici Economice, susţine ideea. „De ce nu ar face băncile aşa cum se dă certificatul de conducere auto. Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune”, spune el. 

Iniţiativa vine în contextul în care împrumuturile au avut un avânt puternic, dar şi dobânzile la credite au crescut. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează majoritatea ratelor creditelor cu dobândă variabilă în lei, a ajuns marţi la 3,14%, cel mai mare nivel al ultimilor 4 ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite