România reacţionează şi se retrage din Banca Internaţională de Investiţii, unde Rusia este principalul acţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a anunţat sâmbătă faptul că România va ieşi din banca internaţională în care este parteneră cu Rusia şi cu alte câteva ţări.

„România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII)”, a declarat Cărbunaru. 

Din BII fac parte Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam şi Mongolia. 

Această bancă este subiectul unui scandal în România, ieşind în evidenţă în timpul mandatului lui Eugen Teodorovici la Ministerul Finanţelor, atunci când Florin Cîţu îl acuza că este spion rus. 

În cursul anului trecut, Florin Cîţu şi Alexandru Nazare s-au acuzat reciproc pe tema majorării de capital la IIB.

Decizia oficialilor români vine după ce, vineri, Cehia a făcut apel la statele UE care sunt membre ale Băncii Internaţionale de Investiţii şi ale Băncii Internaţionale de Cooperare Economică (IBEC) să renunţe la aceste instituţii, al căror acţionar principal este Rusia.

O altă măsură anunţată de purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, este închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, consideră că România trebuie să se retragă şi din Banca Internaţională de Cooperare Economică, după ce Guvernul a precizat că a demarat procedurile pentru retragerea din Banca Internaţională de Investiţii.

”Pe lângă BII mai este şi BICE. Acestea sunt cele două bănci din care România trebuie să se retragă.

- Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE) ( instituţie financiară internaţională cu sediul la Moscova, Federaţia Rusă)

- Banca Internaţională de Investiţii (BII)”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Florin Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite