România, nevoită să exporte grâu mai ieftin în Egipt, după anunţarea unor recolte masive în regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul grâului scade în plină campanie de recoltare
Preţul grâului scade în plină campanie de recoltare

Preţul grâului exportat din bazinul Rusia-Ucraina-România şi-a reluat declinul săptămâna trecută, datorită recoltelor mari din regiunea Mării Negre, anunţate de România şi Ucraina, arată datele Institutului de studii agricole (Ikar) preluate de Bloomberg şi citate de Agerpres.

Preţul grâului ce urmează să fie încărcat în porturile Mării Negre a scăzut vineri cu 1,8% faţă de săptămâna precedentă, la 162 de dolari pe tonă, a anunţat Dmitry Rylko, director general al Ikar.

Preţurile nu s-au modificat în săptămâna ce s-a încheiat în 15 iulie, după ce, în precedentele patru săptămâni, au înregistrat scăderi.

„Preţurile sunt în coborâre în urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina şi România“, a explicat Rylko.

Recolte-record

Rusia şi România ar urma să înregistreze recolte-record, în timp ce Ucraina este aşteptată să anunţe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA.

„Ucraina, România şi Rusia au toate o producţie colosală de grâu, pe care trebuie să o vindem. În mod regulat, Rusia apare câştigătoare a licitaţiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece preţul lor este mai scăzut“, a declarat Rylko.

Preţul grâului din Ucraina a scăzut săptămâna trecută cu 2,7%, la 160,5 dolari pe tonă, susţin analiştii de la UkrAgroConsult.

Luni, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna septembrie au crescut cu 3,75%.

Potrivit ultimelor date centralizate la Ministerul Agriculturii din România, preţul grâului era, la 20 iulie, de 169,8 dolari tona, în scădere de la peste 170 de dolari tona în săptămânile anterioare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite