România, lipsită de independență energetică. Obiectivele din 2022 au fost atinse în propoție de 0,64%

0
Publicat:

România este la acest moment una dintre cele mai puțin independente țări din punct de vedere energetic din UE. Prețurile la energie sunt cele mai mari, iar resursele sunt din ce în ce mai limitate.

foto stâlpi de înaltă tensiune
România, lipsită de independență energetică

În ultimii ani, autoritățile române au închis aproape jumătate dintre unitățile de producție a energiei din resurse convenționale și și-au propus înloocuirea acestora cu unități noi, care să producă energie din resurse regenerabile, însă acestea nu au mai fost construite niciodată, potrivit Digi24.

Potrivit unui nou raport de audit al Curții de Conturi, dezastrul din sectorul energetic este tot mai evident, mai ales în contextul prețurilor tot mai mari, și a sărăciei energetice în creștere în rândul cetățenilor din clasa mijlocie. 

Obiectivele energetice ale României setate în anul 2022 au fost atinse până la acest moment doar în proporție de 0,64%, ceea ce reprezintă o dezvoltare lentă și ineficientă în ceea ce privește energia regenerabilă a României.

România nu are aprobată o strategie energetică națională, document fundamental prin care să fie stabilite obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora” - este una din primele constatări ale Curții de Conturi.

Mai mult, „România nu are asigurată independența energetică, fiind necesare investiții în realizarea de noi capacități de producere și în dezvoltarea rețelelor”.

Specialiștii din cadrul Curții de Conturi care s-au ocupat de diagnosticarea sistemului energetic românesc susțin că România are cea mai mare majorare a tarifelor la electricitate la nivelul Uniunii Europene, care au înregistrat un avans de 112,35% comparativ cu restul națiunilor din Uniune. În plus, pe lângă prețurile mari, România a devenit și un importator net de energie electricî începând cu anul 2019, iar soldul balanței comerciale a înregistrat un deficit în acest sector de peste 735 de milioane de euro, în doar trei ani, în intervalul 2019-2021.

Deși Ministerul Energiei din România și-a propus ca în 2022 capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile să se majoreze cu 1.1816 MW, acest obiectiv a fost atins doar în proporție de 0,64%, iar în ultimii șase ani au fost puse în funcțiune doar două noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de surse regenerabile, cu o putere instalată de doar 15,56 MW.

Curtea de Conturi reamintește că România nu are de mai bine de trei ani o strategie energetică națională, în ciuda faptului că toate partidele care s-au succedat începând cu 2016 au avut ca obiectiv major al programelor de guvernare elaborarea, finalizarea şi aprobarea unei noi strategii energetice.

La momentul actual, Strategia energetică nu a fost aprobată în condițiile legii, deși în perioada 2016-2018, la nivelul Ministerului Energiei au fost efectuate cheltuieli de peste 2 milioane lei pentru servicii de consultanță de specialitate în vederea elaborării acestui document strategic. Fondurile alocate și utilizate pentru elaborarea Strategiei Energetice nu și-au dovedit eficiența întrucât aprobarea acesteia a rămas la stadiul de intenție. În concluzie, România nu are aprobată o strategie energetică națională care să definească obiectivele sectorului de energie electrică pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale”, se spune în raportul Curții de Conturi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite