România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR

0
Publicat:

Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european.

Bancnote de euro peste steagul Uniunii Europene
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR

Plata de în valoare de 2,76 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi, a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de etape și obiective legate de cea de-a doua tranșă.

Acestea acoperă reforme-cheie în domeniile tranziției ecologice și digitale, cum ar fi adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud computing desfășurate în sectorul public. De asemenea, România a prezentat reforme pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor publice, pentru a promova turismul și cultura, pentru a dezvolta resursele umane din sectorul sănătății, pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor și sustenabilitatea pensiilor, pentru a moderniza infrastructura sistemului de învățământ, precum și pentru a consolida independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Plățile se bazează pe performanță și sunt condiționate de punerea în aplicare de către România a investițiilor și reformelor descrise în planul său de redresare și de reziliență.

La 16 decembrie 2022, România a înaintat Comisiei o a doua cerere de plată de 2,8 miliarde EUR în cadrul RRF, care acoperă 51 de etape și obiective. La 27 iunie 2023, Comisia a adoptat o evaluare preliminară parțial pozitivă a cererii de plată a României, după ce a constatat că două etape legate de investițiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia a recunoscut primii pași deja făcuți de România pentru a îndeplini aceste etape restante, deși mai sunt de făcut eforturi importante.

Avizul Comitetului Economic și Financiar privind cererea de plată a României a deschis calea pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii privind plata fondurilor legate de cele 49 de etape și obiective care au fost evaluate ca fiind îndeplinite în mod satisfăcător.

Planul global de redresare și de reziliență al României va fi finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde de euro. Sumele plăților efectuate către statele membre sunt publicate în tabloul de bord privind redresarea și reziliența. România a primit deja o plată de prefinanțare totală de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 și ianuarie 2022 și de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, ca urmare a îndeplinirii celor 21 de etape și obiective incluse în prima cerere de plată.

Boloș: Astăzi au intrat în conturile României

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a scris vineri pe pagina sa de Facebook că astăzi au intrat banii în conturile României. 

„Spuneam la 1 septembrie că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să ajungă în țară banii aferenți cererii de plată II din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro.

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape 𝐳𝐞𝐜𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, din cadrul acestui instrument.

Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani.

Mă tot auziți că subliniez: trebuie să ducem la bun sfârșit reformele asumate și să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicații directe și indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea și dezvoltarea economiei, stabilitatea și sustenabilitatea bugetului, cât și performanțele procesului administrativ.

Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite