România a avut în iulie cea mai mare inflaţie anuală din UE, pentru a şasea lună la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă preţurile cresc, Banca Naţională menţine prognoza de inflaţie.

România a înregistrat în iulie, pentru a şasea lună la rând, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,3%, în timp ce media europeană s-a situat la 2,2%, arată datele publicate de institutul european de statistică Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,3% în iulie, în România, în scădere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie. Aceasta este a şasea lună la rând în care ţara noastră a înregistrat cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE.

La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna iulie 2018 la 2,2%, un nivel similar, de 2,1%, fiind înregistrat în zona euro.

După România, în rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Bulgaria (3,6%), Ungaria (3,4%) şi Estonia (3,3%). La polul opus, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Grecia (0,8%%), Danemarca (0,9%) şi Irlanda (1%).

Comparativ cu situaţia din luna iunie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă într-o ţară şi a crescut în 11 de state.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,1% în luna iulie 2018, de la 2% în iunie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,89 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,64 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,49 puncte procentuale).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite