Revenirea economiei în 2010, condiţionată de programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea economiei româneşti în anul 2010 este condiţionată de programul de guvernare, a explicat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. El consideră că ar trebui să pună accentul pe schemele de garantare, stimularea muncii, iar protecţia socială ar trebui să fie mai clar direcţionată.

'"În anul 2010, exportatorii ar putea avea o revenire odată cu revigorarea ţărilor care au fost afectate de criza financiară. În ceea ce priveşte mediul de afaceri românesc, acesta va continua să depindă de strategia de guvernare. Ar trebui accentuate puncte precum schema de garantare, stimularea muncii şi ar fi necesară o protecţie socială mai bine ţintită'', a afirmat Pârvan.

În privinţa Bugetul pe 2010, Pârvan a precizat că menţinerea nivelului de taxe şi impozite este benefic pentru economie, pentru firmele româneşti.

"Sperăm să nu crească taxele şi impozitele. Avem nevoie de un buget fundamentat pe politici publice, nu unul stabilit pe câte un minister. În 2010 aşteptăm o serie de stimulente pentru mediul de afaceri, dar nu ni s-a propus nimic deocamdată'', a adăugat Cristian Pârvan.

Guvernul a aprobat proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2010 şi proiectul Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010.

Potrivit primului ministru, Emil Boc, cele două bugete sunt fundamentate pe indicatorii macroeconomici negociaţi cu organismele internaţionale, cota unică a fost menţinută la 16%, TVA la 19%, inflaţia este prognozată la 3,7%, iar creşterea economică avută în vedere este de 1,3% din PIB.

Contribuţiile de asigurări sociale vor rămâne la nivelul din 2009, va fi menţinută neimpozitarea profitului reinvestit, iar pensia socială minimă va fi indexată cu rata inflaţiei.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că Bugetul general consolidat va permite stabilitatea economică necesară României pentru a se putea finanţa în 2010.

Pe de altă parte, preşedinta Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, Maria Grapini, proiectul de buget pe anul 2010 are multe capcane pentru agenţii economici: "Nu ştim dacă dispare sau nu impozitul minim. Neipozitarea profitului reinvestit este tot o promisiune pe care nu o văd realizabilă, atâta timp căt nu mă lasă să amortizez utilajul achiziţionat".

Potrivit preşedintei Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, lipsa dialogului social a condus la trecerea în bugetul pe anul 2010 a unor facilităţi pentru IMM, care nu pot fi aplicate.â

"Sperăm să se creeze cel puţin un Departament pentru IMM, care să se ocupe de continuarea proiectelor începute şi să sprijine firmele în accesarea fondurilor europene", a spus Grapini.

Ea a atras atenţia că: "Dacă se dorea ieşirea din criză, Guvernul nu trebuia să promoveze o Lege a bugetului prin încălcarea Legii dialogului social şi a parteneriatului public privat".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite