Reforma pensiilor speciale, pe circuitul de avizare: Crește vârsta de pensionare și vechimea necesară
0„Reforma sistemului de pensii" asumată de Ministerul de Finanțe prin PNRR în componenta 8 (care cuprinde și Reforma fiscală) prevede printre altele creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.
Potrivit angajamentelor asumate de România prin PNRR, reforma pensiilor speciale ar trebui să fie gata până pe 31 decembrie anul acesta, dar Guvernul Ciucă ar fi obținut acceptul Comisiei Europene pentru o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR, potrivit unor surse citate de G4Media.
Modificările legate de pensii speciale nu se referă însă la pensiile din MAI sau cele militare, ci doar la cele aproape 10.000 plătite prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), respectiv cele ale foștilor magistrați, grefieri, diplomați, funcționari parlamentari, foști angajați ai Curții de Conturi și foști piloți ai Aviației Civile.
Vârsta de pensionare va crește cu 6 luni pe an, până la 65 de ani
Astfel, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări, enumerate de G4Media:
– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani
Reamintim că pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.
În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.
Aceste modificări nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind că Banca Mondială a recomandat ca acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina.
Ciolacu: Marius Budăi a prezentat deja reforma la Bruxelles
De altfel, Marcel Ciolacu a declarat luni seara la Digi24 că ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat deja reforma la Bruxelles și că pensiile speciale nu vor fi desființate „peste noapte” pentru că s-ar „bloca” justiția, de exemplu, „ca toată lumea să iasă la pensie, că vine un act normativ peste noapte”. În ceea ce privește o posibilă supraimpozitare a acestora, liderul PSD spune că în lege sunt prevăzute „niște praguri” care vor fi explicate de ministrul Muncii.
„Sunt ferm convins că această lege va trece prin guvern cât se poate de repede și va deveni act normativ ca să îndeplinim jalonul trecut în PNRR. Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. Este nepermis să muncești 3 zile și să ai pensie profesională, este nepermis să ai.. nu știu... 5 ani de zile, sau să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate”, a spus Ciolacu.