Reducerea pentru impozitele plătite în avans, respinsă de FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să extindă sistemul practicat la plata taxelor locale, unde contribuabilii primesc o reducere de 10% dacă plătesc în primele trei luni ale anului, dar finanţatorii internaţionali nu sunt convinşi că efectele măsurii vor fi pozitive.

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu sunt convinşi că bonificaţia pe care Executivul se pregăteşte să o ofere pentru plata în avans a impozitelor este o măsură eficientă. Acest model se foloseşte deja pentru plata taxelor locale, iar Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat această măsură încă de săptămâna trecută, ca parte a unui plan de creştere a încasărilor la buget.

Partea română încearcă să convingă delegaţia FMI că veniturile în minus încasate astfel din impozite, ca efect al bonificaţiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat să le cheltuiască cu dobânzile aferente împrumuturilor contractate în lipsa impozitelor achitate la timp, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. 

 „Trebuie efectuate calcule legate de cât anume se cheltuieşte cu dobânzile, mai exact de arătat că ce se pierde din bonificaţie este economisit la capitolul dobânzi. Experţii FMI nu au agreat însă măsura până la acest moment“, potrivit surselor citate de agenţie. Aceste bonificaţii s-ar putea ridica la 5-10%, a declarat Chiţoiu săptămâna trecută. În prezent, contribuabilii achită cu 10% mai puţin la impozitele locale dacă plătesc până la sfârşitul lunii martie.

Premierul Victor Ponta s-a întânit luni cu delegaţia comună a Fondulului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Cu biciul şi zăhărelul

Guvernul vrea să ofere bonus şi pentru impozitele plătite în avans pe veniturile din chirii, însă a introdus de la începutul acestui an plata de contribuţii de sănătate pe veniturile provenite din această sursă. Contribuţia se ridică la 5,5% din venituri, dar în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună. Estimările anterioare arătau că Executivul se aşteaptă să strângă numai din impunerea acestor contribuţii de sănătate pe chirii o sumă de aproximativ 165 de milioane de euro.

Plafon pentru plăţile cu cash între persoane fizice

Guvernul mai vrea să  introducă un plafon de 10.000 de lei pentru plăţile „pe persoană fizică“ şi să scadă plafoanele pentru plăţile cu bani gheaţă între firme, de la 10.000 de lei la 2.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un furnizor. De asemenea, acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru trebuia introdusă de la 1 ianuarie, dar aplicarea acesteia a fost amânată pentru 1 aprilie.

Mai puteţi citi: 

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile 

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Băsescu, către FMI: Nu susţin acciza pe carburanţi.Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez! 

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi, la întâlnirea cu delegaţia FMI în România, care a avut loc la Palatul Cotroceni, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Calendarul fiscal pe 2014. Ce termene avem în acest an pentru plata taxelor şi impozitelor.Declararea şi plata impozitelor din acest an se va face în zilele obişnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există şi termene speciale pentru taxele introduse anul trecut.

Impozitele şi taxele ciupesc tot mai mult din bugetele de familie ale românilor. Ponderea impozitelor şi taxelor în totalul cheltuielilor efectuate de gospodăriile populaţiei a crescut de la 16,5% în vara lui 2012 la 17,2% în vara lui 2013, reiese din datele anchetelor asupra bugetelor de familie realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Taxe şi impozite locale: peste 10.000 de contribuabili au făcut plăţi în prima săptămână de încasari

Peste 10.000 de contribuabili arădeni au plătit taxele şi impozitele locale în ultima săptămână. Dintre aceştia 798 sunt persoane juridice, iar 9.941 persoane fizice.

INFOGRAFIE Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor. Numai hrana şi întreţinerea înseamnă jumătate din banii românilor

Pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, întreţinerea locuinţei, transportul, abonamentele la telefon şi cablu-TV, dar şi pentru a-şi plăti taxele, românii sunt nevoiţi să aloce 1.700 de lei lunar. Pentru economisire rămân tot mai puţini 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite