Reducerea numărului de consilieri din ministere a rămas în Ordonanţa privind cheltuielile

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis, vineri, că, în urma măsurilor din ordonanţa de reducere a cheltuielilor, numărul de consilieri ai demnitarilor din administraţia centrală se va înjumătăţi.

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa privind reducerea cheltuielilor publice, Foto: Mediafax
Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa privind reducerea cheltuielilor publice, Foto: Mediafax

Întrebat dacă măsura reducerii numărului de consilieri ai demnitarilor din administraţia centrală a fost păstrată în ordonanţa de urgenţă aprobată, vineri, de Guvern, ministrul a precizat:

Sunt în jur de 900 pe întreg aparatul. Deci, practic, înjumătăţirea lor, vorbim de administraţia centrală, va fi de 450. Acum, depinde şi de posturile ocupate, că nu toate posturile sunt ocupate. Am discutat doar aritmetic, modificarea actuală faţă de ceea ce prevedea legea iniţial".

Ministrul a mai fost întrebat, la finalul ședinței de Guvern, câţi consilieri are şi la câţi va renunţa.

Şase consilieri, avem o discuţie şi o analiză. Criteriile sunt, până la urmă, şi unele de performanţă, am totuşi o vechime în zona aceasta de demnitate publică şi cred că am văzut... Dar, până la urmă, sunt consilieri personali şi aici nu cred că ar trebui să se supere nimeni. Este o discuţie bazată pe elemente de performanţă, loialitate, încredere, profesionalism", a precizat el.

Totodată, oficialul a afirmat că numărul de ministere nu reprezintă cheia reducerii cheltuielilor bugetare.

În acest sens, a menţionat că România mai are de încasat bani din exerciţiul financiar 2014-2020 şi că prioritatea ar trebui să o reprezinte o absorbţie de 100% a fondurilor europene.

Ştiţi care este problema? Reducerea de cheltuieli bugetare... nu sunt aici cheile (în diminuarea numărului de ministere - n.r.). Cheile sunt în buna gestionare a creditelor pe care le ai la dispoziţie şi a proiectelor pe care le ai la dispoziţie. Avem încă de încasat bani din exerciţiul 2014-2020. Cred că putem să facem un efort să avem o absorbţie de 100% la aceşti bani europeni, care sunt nerambursabili şi după aceea se pot face multe echilibrări pe ordonatorii de credite. Asta e o chestiune de reformă pe care trebuie să o avem tot timpul în vedere ca demnitari ai statului român, ca oameni de stat", a arătat el.

Pe de altă parte, Câciu a apreciat că analizele privind reducerea numărului de ministere vor fi luate în calcul în momentul formării noului guvern.

Evident, întotdeauna este loc de supleţe la stat. Nu intru în analiza pe care a făcut-o colegul meu, Sorin Grindeanu. Şi eu pot să am propriile opinii, nu le exprim în spaţiul public. Consider că cel mai bine este să fie discutat în coaliţie. Scopul trebuie să rămână acelaşi: statul trebuie să devină mai suplu şi mai aplecat către cetăţean", a mai declarat ministrul Finanțelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite