Dărăban, despre noua ordonanță a MF: Sper să aflăm mâine suma estimată pentru plata furnizorilor de energie

0
Publicat:

Directorul executiv al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Dana Dărăban, așteaptă ca, miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, să se anunțe care este suma estimată a se asigura pentru plata furnizorilor de energie.

MF a publicat ordonanța care propune reducerea cheltuielilor bugetare, Foto: Shutterstock
MF a publicat ordonanța care propune reducerea cheltuielilor bugetare, Foto: Shutterstock

Potrivit acesteia, Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile fiscale, publicată luni seara de Ministerul Finanțelor, are două articole care permit ministerelor de linie, respectiv Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare.

Totuși, nu există nicio frază care să spună că au fost identificate în execuţia bugetară anumite capitole, precizează sursa citată, informează Agerpres.

Pentru sectorul de energie sunt două articole (...) de azi dimineaţă mă tot gândesc ce doresc dânşii prin aceste două articole. Sunt două articole care permit ministerelor de linie, care au în atribuţie plăţile pentru compensările din Ordonanţa 27, cu toate modificările, să facă plăţi furnizorilor din alte capitole bugetare.(...) Deci ANRE confirmă cifrele pe documentele depuse de furnizori, transmite datele către Ministerul Energiei, pentru consumatori non casnici, şi Ministerului Muncii, pentru consumatori casnici, Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii, transmit solicitarea de deschidere de plată pentru Ministerul Finanţelor, iar Ministerul Finanţelor răspunde prin Ordonanţa de astăzi: plătiţi din alte capitole bugetare.

Acum, de aici fiecare înţelege ce doreşte. Şi dacă ne uităm şi pe Nota de fundamentare şi pe impactul bugetar, eu nu găsesc nicicum o frază în care Ministerul Finanţelor să spună: am identificat în execuţia bugetară a celor două ministere anumite capitole... dar se propune ca soluţie. Mâine, în briefingul de presă, eu sper aşa: cei doi miniştri de resort sau ministrul Finanţelor să ne spună care este suma estimată a se asigura pentru plata furnizorilor prin cele două măsuri avute în vedere prin ordonanţă", a spus Dana Dărăban, la dezbaterea „Restructurarea - măsură de prevenire a insolvenţei", organizată de Financial Intelligence.

Măsurile propuse de Guvern

Conform proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată luni seara pe site-ul Ministerului Finanţelor, se propune ca, în situaţia în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziţie Energetică nu asigură plata integrală a cererilor de decontări de furnizorii de energie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei, să poată aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora.

În cursul anului 2023, în situaţia în care fondurile asigurate din contul de disponibil prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu asigură plata integrală a cererilor de decontări transmise conform prevederilor legale în vigoare, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei, pot aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora", se menţionează în proiect.

Acesta mai prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a OUG, se autorizează Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, „să efectueze virări de credite bugetare şi credite de angajament, în cadrul capitolului bugetar, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate", în vederea asigurării fondurilor necesare prevăzute la art. 7 şi art. 7 1 din OUG 27/2022.

Potrivit ultimelor date publicate de ANRE, suma totală verificată și transmisă spre decontare de la bugetul statului, pentru furnizorii de energie a depășit 14,3 miliarde lei (date de la începutul lunii aprlie).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite