Guvernul strânge cureaua, șefii CNIR și CNAIR vor mărirea salariilor. Reacția CNAIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In timp ce Executivul încearcă reducerea cheltuielilor bugetare printr-o ordonanță de urgență cu zeci de măsuri, șefii CNAIR și CNIR propun majorarea grilei de salarizare.

CNIR și CNAIR vor majorarea salariilor FOTO: Newsonline
CNIR și CNAIR vor majorarea salariilor FOTO: Newsonline

Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, și directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Cătălin Urtoi, ar fi introdus, potrivit informațiilor Adevarul, în Comitetele de Nominalizare și Remunerare ale celor doua instituții, propuneri de majorare a grilei de salarizare. Astfel, de creșterea lefurilor ar putea  beneficia și membrii Consiliilor de Administrație ale celor două companii, directorii generali și directorii economici, care încasează lunar indemnizații de zeci de mii de lei.

Solicitarea șefilor CNIR și CNAIR vine în contextul în care Executivul, prin Ministerul de Finanțe, lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care să reducă cheltuielile bugetare. Printre măsurile propuse de Guvern se numără și reducerea angajaților din companiile de stat, dar și a cheltuielilor acestora.

Este de precizat că indemnizația fixă brută lunară a membrilor Consiliului de Administrare reprezintă de două ori media pe ultimele 12 luni a remunerațiilor brute ale administratorilor și directorilor prevăzute în contractele de mandat.

Remunerația directorului general și directorului economic este formată dintr-o indemnizație fixă lunară care nu poate depăși de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate.

Potrivit documentului în care se regăsesc indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al CNIR, directorului general și al directorului economic, semnat de șeful biroului de salarizare al CNIR, salariul mediu brut în perioada iunie 2022-mai 2023 a fost de 9.299 de lei. 

Prin urmare, membrii Consiliului de Administrație al CNIR au încasat o indemnizație maximă de 18.598 lei brut, in timp ce indemnizația maximă a directorului economic este de 46.495 de lei brut și a directorului general de 55.794 de lei brut.

Potrivit propunerii grilei de salarizare a CNIR, discutată joi, 3 august, în Comitetul de Nominalizare și Remunerare CNIR, salariul unui director de direcție trebuie să se încadreze între minim 8.700 de lei brut și 23.500 de lei brut, la care se adaugă o indemnizație de conducere de 45%. În cazul unui director general adjunct salariu trebuie să se încadreze între 8.700 lei brut și 23.500 de lei brut plus o indemnizație de conducere de 50%.

O propunere similară cu cea a directorului CNIR a fost făcută și de directorul CNAIR în cadrul Comitetului de Nominalizare și Remunerare.

Este de precizat că aprobarea majorării grilei de salarizare se face de către membrii Adunării Generale a Acționarilor ai fiecărei companii.

„Adevărul” a încercat să îi contacteze pe cei doi directori ai CNIR și CNAIR, însă până la momentul publicării materialului niciunul dintre aceștia nu a răspuns apelului telefonic.

Reacția CNAIR

Într-o declarație pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat că în contextul actual nu vor fi acordate măririle. Însă a menționat concurența mare în domeniu și nevoia de a motiva angajații.

„Astea sunt anterioare, din ce știu eu sunt anterioare dorințele astea, dar dacă vine Ordonanța asta nu o să putem să le mai mărim. S-o fi discutat majorarea, dar dacă contravine ordonanței nu ai cum să majorezi legal. Nu o să se majoreze, cu toate că nu este corect și nu este normal. Compania asta (nr: CNAIR),pe lângă faptul că abia ne ținem inginerii, are și de administrat proiecte de miliarde de euro. Dacă nu îi motivezi pe oameni nu o să ai cu cine să mai lucrezi. Ne-au plecat foarte mulți ingineri în privat și o să mai plece, în general pleacă ăia care sunt profesioniști. O să ne trezim fără oameni profesioniști și o să ne descurcăm cum putem”, a explicat Alin Șerbănescu.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR a făcut referire și la CNIR: „Noi ca noi, dar să îl văd pe Urtoi dacă nu mărește salarii cum o să atragă oameni într-o companie care abia s-a înființat”.

„Intenția de a majora salariile în CNAIR există și nu numai de la Pistol, toți directorii au încercat să mărească salariile și în general au reușit, într-adevăr cu sume mici. Ultima majorare s-a făcut cu 9,6%”, a adăugat Alin Șerbănescu.

Guvernul strânge cureaua

În paralel, ministerul Finanțelor lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care să reducă cheltuielile bugetare.

O măsură din proiectul de ordonanță se referă la reducerea cu 50% a numărului efectiv al „consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale”, se arată în proiectul de Ordonanță.

De asemenea, Guvernul taie și din cheltuielile companiilor de stat. Astfel, potrivit proiectului de ordonanță, cheltuielile privind dotarea cu autoturisme și consumul lunar de carburanți pentru regiile autonome, companiile naționale/societățile naționale/societățile comerciale cu capital deținut majoritar/integral de Statul Român sau de unitățile administrativ teritoriale se stabilesc după cum urmează: directorul general, directorul general adjunct, directorul de specialitate și directorul economic pot beneficia, fiecare, de câte un autoturism și primesc 400 de litri pe lună de carburant.

O altă limită propusă în proiectul de ordonanță face referire la achiziția de telefoane mobile și abonamente. Mai exact, achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziționat.

Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 50 lei/lună/aparat de telefonie mobilă.

Eventualele depășiri ale costului de achiziție pentru aparatele de telefonie mobilă sau ale costurilor cu abonamentele lunare de telefonie mobilă sunt suportate de personalul încadrat beneficiar al serviciilor de telefonie mobilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite