Recuperarea creanţelor CFR a crescut profitul CEZ România de patru ori în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEZ reclamă că a fost "bancă" pentru CFR şi Poşta Română
CEZ reclamă că a fost "bancă" pentru CFR şi Poşta Română

Grupul CEZ a înregistrat anul trecut în România un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare faţă de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influenţat semnificativ de recuperarea unor creanţe de la CFR.

"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul în profitul net al recuperării acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectată de la CFR include datoria din 2012, precum şi creanţe din anii anteriori, care au fost provizionate în contabilitate", a declarat Karel Kral, directorul financiar al CEZ România,.

Fără impactul recuperării datoriei de la CFR, profitul net al grupului ceh în România a crescut anul trecut cu 10%.

La sfârşitul anului 2012, companiile din grupul CEZ au înregistrat un profit operaţional (EBITDA) de 719 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei.  EBITDA reprezintă câştigul înainte de extragerea dobânzilor, taxelor, deprecieri şi amortizări şi este un indicator folosit pentru evaluarea performanţelor financiare ale unei companii, eliminând din calcul influenţele de ordin financiar sau contabil.

Grupul ceh avea pe piaţa locală, la sfârşitul anului trecut, 1.839 de angajaţi, de la 1.971 în 2011.

"Pe distribuţie am avut o scădere uşoară a energiei distribuite, declin care continuă şi în 2013", a spus Kral.

CEZ operează în România o capacitate de producţie a electricităţii de 600 MW. Din această activitate, grupul a înregistrat venituri financiare de 443 milioane de lei şi un EBITDA de 300 milioane de lei. Oficialii companiei au declarat că rezultatul net al firmelor care operează aceste capacităţi eoliene este negativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite