Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Cum arată cel mai mare producător de energie din România la un an de la intrarea în incapacitate de plată

0
0

Compania de stat Hidroelectrica, care a intrat în iunie 2012 în incapacitate de plată, a ieşit din insolvenţă, potrivit deciziei luate ieri de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa a luat această decizie în baza articolului 32 din Legea insolvenţei (85/2006).Prin aceeaşi decizie, luată miercuri, Tribunalul Bucureşti respins mai multe cereri de opoziţie făcute de Andritz Viena şi Andritz Elveţia.

Grupul austriac Andritz este furnizor de tehnologie şi servicii pentru diverse sectoare industriale, inclusiv pentru unităţi de producţie a energiei.

Aministratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunţat la începutul anului actele adiţionale la un contract de 71,5 milioane de euro încheiat între Hidroelectrica cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogoşu de pe Dunăre.

Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro, parte a grupului austriac, a obţinut constant din 1997 contracte în valoare totallă de peste 900 milioane de euro cu încredinţare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.

Hidroelectrica a suferit schimbări multiple într-un an de insolvenţă, însă problemele companiei sunt la fel de mari. 

Producătorul de electricitate a scăpat de „băieţii deştepţi“ şi de secetă, iar acum a ajuns în situaţia diametral opusă, când produce energie berechet, dar nu mai găseşte clienţi din cauza abundenţei din piaţă. Concomitent, statul nu şi-a îndeplinit o serie de promisiuni făcute la deschiderea insolvenţei, precum scăderea preţului pentru apa uzinată, ba chiar insistă acum şi cu o serie de proiecte care nu s-ar justifica din punct de vedere economic, precum centrala pe pompaj de la Tarniţa şi o nouă hidrocentrală pe Dunăre, care ar necesita investiţii totale de două miliarde de euro.

Succes sau eşec?

Insolvenţa Hidroelectrica este un succes sau un eşec în funcţie de perspectivă. Compania a denunţat contractele bilaterale cu traderii, cerinţă impusă de Fondul Monetar Internaţional şi una dintre principalele cauze care au dus la situaţia financiară dezastruoasă din trecut. Nu a pierdut active şi scapă de insolvenţă într-un an de zile, relativ repede, mai ales că doar o companie din zece iese cu succes din această procedură, restul fiind lichidate.

Tudor Şerban, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica în perioada 2009-2012, apreciază că insolvenţa a fost dăunătoare pentru companie. „A pierdut clienţi, a pierdut parteneri, a pierdut reputaţie şi nu a făcut investiţiile necesare“, spune Şerban.

Fondul Proprietatea caracteriza anul trecut declanşarea operaţiunii cu „folosirea opţiunii nucleare pentru rezolvarea unei probleme de lichiditate“. Acum, e fericit pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare: Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 de milioane de lei, după ce a încheiat anul 2012 cu o gaură de 170 de milioane de lei. Anul 2012 a reprezentat şi un nou minim istoric de producţie, de doar 11,8 TWh, faţă de 15,6 TWh bugetat. 

Restructurare

Compania a fost reorganizată, numărul sucursalelor scăzând de la 13 la 7. De asemenea, societatea şi-a schimbat sediul, pe care îl împărţea într-o clădire cu ANRE. Acum se află în Tower Center Internaţional, un zgârie-nor de lângă Piaţa Victoriei. Valoarea totală a creanţelor solicitate de cei 381 de creditori însumează 5,4 miliarde de lei. Dintre acestea, doar 3,59 miliarde de lei au fost recunoscute, iar alte 760 de milioane au fost înscrise sub condiţie, în funcţie de deznodământul unor procese. De asemenea, datoria societăţii este cu 1,2 miliarde de lei mai mică decât la începutul procedurii. 

Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, urmează să primească un bonus de 2,2 milioane de euro.

Denunţarea contractelor bilaterale cu „băieţii deştepţi“

Raportul administratorului judiciar arăta că Hidroelectrica a avut venituri neîncasate de trei miliarde de euro în ultimii şase ani, ca urmare a unui cumul de nouă factori. Cel mai important: contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi“, care au adus companiei pagube de 4,5 miliarde de lei, aproximativ 1,1 miliarde de euro. Administratorul judiciar, Remus Borza, a denunţat rând pe rând contractele cu Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq RomIndustries, EFT AG, EFT România şi Europec.

Denunţarea contractelor cu traderii şi valorificarea energiei disponibilizate pe OPCOM a adus încasări suplimentare de 250 de milioane de lei. Singurele contracte cărora le-au fost păstrate contractele au fost cele ale industriei, respectiv Alro, Electromagnetica, Elsid şi Electrocarbon, însă la preţuri renegociate. Operaţiunea a adus un plus de 88 de milioane de lei. 


Vă mai recomandăm: 

Cum arată Hidroelectrica după un an de insolvenţă. Cel mai mare producător de energie a scăpat de căpuşarea „băieţilor deştepţi“, dar trebuie să împace interesele a 381 de creditori şi să gestioneze mai multe scandaluri legate de resursele umane. 

Hidrosind: La ieşirea din insolvenţă, acţionarii Hidroelectrica trebuie să facă o analiză a măsurilor luate. Acţionarii Hidroelectrica trebuie să realizeze în perioda următoare o analiză a măsurilor luate în perioada insolvenţei, dar şi asupra consecinţelor insolvenţei Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al sindicatului Hidrosind.

Căpuşele de stat rămân să paraziteze Hidroelectrica. Reducerea tarifelor pentru apa uzinată şi transferul proiectelor de investiţii cu altă utilitate decât energia sunt principalele promisiuni pe care Guvernul le-a făcut în momentul deschiderii insolvenţei Hidroelectrica şi nu le-a onorat nici până acum, când producătorul se apropie cu paşi repezi de ieşirea din această procedură.

Hidroelectrica a înregistrat tabelul creditorilor la tribunal. Datoriile au scăzut cu 1,2 miliarde de lei. Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a înregistrat vineri, 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucureşti, tabelul definitiv al creditorilor Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al companiei de stat.

  

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri