Recolta de porumb a UE va scădea din pricina secetei care a afectat România

0
Publicat:

Anul acesta, Uniunea Europeană va avea o recoltă mai mică de porumb, ca urmare a secetei și a temperaturilor caniculare care au afectat culturile din țara noastră, neutralizând efectul pozitiv al ploilor înregistrate în vestul continentului, susțin analiștii intervievați de Reuters, conform Agerpres. 

România se lupta cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE. Foto: Arhivă
România se lupta cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE. Foto: Arhivă

Scăderea producției ar putea duce la o dependență și mai mare a blocului comunitar, care este deja un importator net de porumb, de furnizorii externi în acest sezon, cu atât mai mult cu cât UE se așteaptă să recolteze cantități mai mici de grâu și orz, care pot fi folosite ca nutreț pentru animale, la fel ca porumbul.

Organismele de prognoză și-au modificat considerabil previziunile privind recolta de porumb a UE, între 60 și 61 de milioane de tone, sub recolta de 63 de milioane de tone înregistrată anul trecut, dar peste recolta de 53 de milioane de tone din 2022, când Europa a cunoscut o secetă extinsă. 

„Situaţia în estul Europei este una foarte gravă, la fel ca în urmă cu doi ani. Vestul Europei este în regulă, iar asta va salva situaţia comparativ cu 2022", a spus Maxence Devillers, analist la Argus. 

  România, care în trecut se lupta cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, a traversat mai multe valuri de secetă și de căldură, care au afectat și culturile de porumb din Ucraina și Rusia. 

 „Este o provocare să cultivi porumb într-un cuptor”

Unii analiști cred că recolta de porumb a României va înregistra o scădere de circa 30% față de cea înregistrată anul trecut, de aproximativ 11 milioane de tone, iar analiștii Argus estimează 7,5 milioane de tone în acest an, în vreme ce firma românească AgroBrane estimează o producție de 7,7 milioane de tone.  

Este o provocare să cultivi porumb într-un cuptor", a declarat Gabriel Razi, de la firma AgroBrane, adăugând că în luna iulie culturile de porumb au trebuit să facă față temperaturilor de 40 de grade Celsius. „Este unul din cele mai dificile sezoane cu care s-au confruntat fermierii români", a mai spus Razi, la un webinar organizat de Trend&Hedge Club. 

 În Franța, pe de altă parte, umiditatea creează condiții mai bune. De asemenea, extinderea suprafețelor însămânțate cu porumb ar putea face ca Franța să înregistreze anul acesta o recoltă mai bună decât anul trecut.

„În Franţa, situaţia este amestecată, dar producţia ar trebui să fie bună", a apreciat Maxence Devillers, care estimează o recoltă de peste 14 milioane de tone, cu puţin peste previziunile iniţiale ale Ministerului francez al Agriculturii. 

Ploile abundente ar putea contribui la creșterea producțiilor în alte părți ale Europei, cum ar fi Polonia, dar o reducere a suprafețelor însămânțate cu porumb ar putea duce la scăderea producției. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite