Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi gata în 2025 - 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierile cu chinezii, pentru construcţia reactoarelor, continuă
Negocierile cu chinezii, pentru construcţia reactoarelor, continuă

Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor fi puse în funcţiune între 2025-2030, a comunicat astăzi producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară.

Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie.

Ministerul Energiei a comunicat recent că investiţiile în cele duă reactoare se ridică la circa un miliard de euro.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara recent că este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înfiinţată compania de proiect.

„Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi pus în funcţiune în intervalul 2025-2030, aşadar, deşi realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluţia ulterioară a preţurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Nuclearelectrica.

Compania are precizări legate de impactul proiectului în preţul energiei.

”În ceea ce priveste proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă nu este stabilit în prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzând de o serie de factori financiari complecşi disponibili după realizarea studiului de fezabilitate, ulterior înfiinţării companiei de proiect. Preţul de 82 euro/MWh reprezintă preţul de piaţă estimat de Comisia Europeană pentru perioada 2030-2050”, se arată în comunicatul semnal de directorul general Daniela Lulache.

Însă Nuclearelectrica susţine că, având în vedere datele estimate la nivel european şi de Banca Mondială, ”se preconizează pe termen lung o creştere a preţului la energie”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite