Răzvan Nicolescu şi Iulian Iancu, dispută în Camera Deputaţilor pe tema preţurilor la energie termică în 2015. Ce interese sunt în spatele atacurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Nicolescu (ministrul Energiei), Niculae Havrileţ (preşedintele ANRE) şi Iulian Iancu (preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor) sunt principalii actori angrenaţi în scandal
Răzvan Nicolescu (ministrul Energiei), Niculae Havrileţ (preşedintele ANRE) şi Iulian Iancu (preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor) sunt principalii actori angrenaţi în scandal

Ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu şi deputatul PSD Iulian Iancu au avut miercuri în plenul Camerei un schimb de replici, Nicolescu arătând că nicidată nu s-a pus problema creşterii preţului energiei termice în 2015, iar Iancu a spus că este „intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul“.

Disputa a apărut la discutarea Ordonanţei de urgenţă 35/2014 care vizează creşterea trasparenţei pe piaţa gazelor naturale din România.

„Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare care ţine cont de preţurile la combustibil din anul 2013 şi anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc“, a afirmat Nicolescu.

Iulian Iancu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de industrii, a replicat că este necesară amendarea Ordonanţei 35 pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015, iar intervenţia ministrului delegat este „o intervenţie mincinoasă“.

„Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi în consecinţă nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupţi, s-a terminat cu jaful“, a spus Iancu.

El a susţinut că, prin amendarea ordonanţei, se corectează această situaţie în urma căreia preţurile gazelor ar fi crescut cu 40%.

„Pentru că nu este de admis, vreau să vă spun că Monitorul Oficial, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toţi producătorii de energie termică pentru că, în acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni şi ca atare stabileşte un preţ, dar trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie, dacă nu intervenim astăzi, este de creştere a preţului gazelor cu 40%. De aceea, noi, astăzi, prin amendarea legii, ne adresăm consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică şi corectăm această situaţie, dând posibilitate consumatorilor casnici să aibă acelaşi regim nediscriminatoriu şi în continuare. De aceea este important să avem o abordare sinceră transparentă şi să evităm o abordare de distorsionare a adevărului“, a menţionat Iancu.

Presiuni politice

„Adevărul“ a scris în urmă cu o săptămână despre interesele care s-ar afla în spatele acestor atacuri. Problema liberalizării preţului la gaze naturale pentru CET-uri se cunoştea încă din vară, însă ea „a explodat“ în spaţiul public la începutul săptămânii trecute, după alegerile prezidenţiale, şi are iz politic. Într-o postare pe Facebook, Nicolescu a scris că „zilele trecute câţiva politicieni din toate partidele, sprijiniţi şi de o serie de interese din zona celor care au căpuşat companiile de stat, şi-au dat mâna împotriva mea“. „Au început o serie de atacuri care vor fi directe sau indirecte, în perioada următoare. Nu voi da înapoi cu reformele pe care le-am început. Vremea hoţilor a trecut“, a scris ministrul.

De fapt, este un joc în trei. Între Comisia de Industrii-ANRE-Departamentul pentru Energie. Şi este generat de dorinţa de a-l schimba pe Răzvan Nicolescu din funcţie, au declarat, pentru „Adevărul“, surse politice.

Potrivit acestora, Iancu ar dori să preia fotoliul de ministru al Energiei, în vreme ce Lucian Bode – fost ministru al Economiei în Cabinetul Ungureanu, membru în Comisia de Industrii – ar fi şi el interesat de post în eventualitatea în care PNL va veni la guvernare, iar acum are o poziţie comună cu Iancu. Mai mulţi deputaţi PSD s-au arătat nemulţumiţi, lunea trecută, de anunţul privind creşterea în 2015 a preţului la energia termică pentru consumatorii casnici, preşedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, fiind nevoit să dea explicaţii tehnice la şedinţa de grup, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Nicolescu este un „ghimpe“ şi pentru şeful ANRE. Niculae Havrileţ ar avea probleme de incompatibilitate. Realitatea TV acuza la începutul săptămânii trecute că şeful ANRE ar avea pe numele soţiei două firme, Hanigas Consult SRL şi Gascop SRL, care au activităţi legate de domeniul energetic pe care chiar el îl reglementează din poziţia de şef al ANRE. În ultima declaraţie de avere, datată 13 iunie 2014, Havrileţ menţionează că mai este acţionar doar la Hanigas – firmă de consultanţă – care este în lichidare.

În prima declaraţie de avere, din 2012, şeful ANRE nota că a încasat dividende de la Gascop SRL în valoare de 93.816 lei, pentru că avea 90% din acţiuni, şi încă 20.487 de lei din funcţia de director general, soţia sa încasând şi ea 20.541 de lei din poziţia de director tehnic. Havrileţ nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta poziţia în privinţa acestor acuzaţii.

Departamentul pentru Energie a propus la începutul lunii octombrie un proiect de lege care interzice funcţionarilor din ANRE să mai deţină acţiuni la companii reglementate sau care fac afaceri cu societăţile din domeniul energetic. O altă prevedere arată că experţii ANRE nu vor mai avea voie să se angajeze în cadrul companiilor energetice decât la trei ani după plecarea din cadrul instituţiei. Havrileţ a fost numit în fruntea instituţiei în iunie 2012. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite