Nicolescu vrea să convingă Comisia Europeană să includă spitalele, şcolile, grădiniţele în lista consumatorilor casnici, cu preţ redus la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul gazelor naturale s-a declanşat luni, după ce a fost anunţată posibila scumpire a energiei termice cu până la 35%
Scandalul gazelor naturale s-a declanşat luni, după ce a fost anunţată posibila scumpire a energiei termice cu până la 35%

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a anunţat că încearcă să convingă Comisia Europeană să includă şi spitalele, şcolile, grădiniţele şi căminele de bătrâni pe lista consumatorilor asimilaţi celor casnici, astfel încât să primească gaze naturale la preţ redus, la fel că şi centralele termice din marile oraşe.

"Aştept un răspuns de la Comisia Europeană dacă spitalele, grădiniţele, şcolile şi instituţiile sociale de genul căminelor pentru bătrâni ar putea fi asimilate consumatorilor casnici", a afirmat Nicolescu, în cadrul unei conferinţe organizate de către Consiliul Concurenţei.

Oficialul a anunţat ieri, în şedinţa de Guvern, că Executivul european a fost de acord să incuda CET-urile pe  această lista, astfel încât preţul energiei termice să nu crească puternic de la 1 ianuarie.

Scandalul s-a declanşat luni, după ce Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a afirmat în cadrul unei dezbateri, că preţul la energia termică poate creşte de la 1 ianuarie 2015 pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemele centralizate.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a nu există acest risc.

El a afirmat că săptămâna viitoare va fi emisă o ordonanţă de urgenţă de către Guvern. Această va include o obligativitate că ANRE să publice transparent care este cantitatea de gaze pe care CET-urile o vor folosi la producerea de energie electrică.

Consiliul Concurenţei să stea cu ochii pe piaţa gazelor

Nicolescu a anunţat că a încercat să obţină şi amânarea liberalizării totale a pieţei gazelor şi pentru cele 170.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, însă a spus că nu a reuşit acest lucru şi a cerut Consiliului Concurenţei să "stea cu ochii pe această piaţă".

"În perioada ianuarie-aprilie consumul este mare, populaţia are prioritate, CET-urile au prioritate, de asemenea marii consumatori industriali şi-au reînoit contractele. Consumul depăşeşte producţia şi extracţia din capacităţile de stocare. Am o îngrijorare că piaţă se va închide pe importuri, iar importurile vor merge la IMM-uri. Dacă ar fi toate cabinete notariale şi de avocatură, nu ar fi o problema să achite câţiva lei în plus. Dacă, însă, vorbim de făbricuţe de pâine sau făbricuţe de sticlă, unde ponderea gazelor este mare în costuri, avem o problema. Am încercat să îi convingem pe cei de la Bruxelles şi nu am reuşit. România trebuie să îşi ţină angajamentele, însă mi se pare normal să le atrag atenţia firmelor că trebuie să îşi cunoască drepturile de consumator. România nu îşi permite să piardă locuri de muncă", a declarat el.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite