RADET îşi cere insolvenţa din cauza datoriilor imense. Firea: „Din două în două zile primeam notificări din partea ELCEN că se opreşte agentul termic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are, la rândul ei, datorii de 1,6 miliarde de lei către furnizorii săi de bunuri şi servicii FOTO Mediafax
RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are, la rândul ei, datorii de 1,6 miliarde de lei către furnizorii săi de bunuri şi servicii FOTO Mediafax

Consiliul General al Capitalei a votat, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), distribuitorul de energie termică a Capitalei, în contextul în care societatea are o datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, producătorul agentului termic.

UPDATE 2 Gabriela Firea, primarul Capitalei, spune că primea "din două în două zile" notificări din partea ELCEN că se opreşte furnizarea agentului termic, dar promite bucureştenilor că „vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură “.

”Îi asigur pe toţi bucureştenii că vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură în timpul sezonului rece şi abia acum putem să dăm această garanţie. Din două în două zile primeam notificări din partea ELCEN că se opreşte agentul termic pentru că la rândul lor au anumite presiuni din partea Distrigaz”, a mai spus Firea. 

UPDATE Victor Grigorescu: “Plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie" 

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a afirmat că "salută" decizia autorităţilor, dar spune totodată că speră că astfel RADET se va restructura şi va plăti facturile la zi deoarece "plăţile către ELCEN nu sunt un moft". “Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi”, a spus Grigorescu, într-un comunicat.

“Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu primarul general al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea”, a menţionat Grigorescu.

Potrivit ministrului, "plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie".


Sorin Chiriţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, a declarat că joi va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă. 

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) al RADET pentru a lua „toate măsurile necesare continuării actrivităţii şi garantării livrării agentului termic“.

Potrivit proiectului de hotărâre, conducerea RADET este mandatată să ia „toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică“. 

Consilierii generali au votat şi un amendament la acest proiect, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru“, din partea consilierilor PSD şi ALDE.

„Insolvenţa înseamnă reorganizare, nu faliment“, a declarat Sorin Chiriţă.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

În ultimele săptămâni, RADET şi ELCEN au fost angrenate într-un război al declaraţiilor, în condiţiile în care Distrigaz Sud a redus livrările de gaze către ELCEN pentru a putea, la rândul său, să îşi recupereze o datorie de 147 de milioane de lei de la compania de stat.

RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are, la rândul ei, datorii de 1,6 miliarde de lei către furnizorii săi de bunuri şi servicii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite