Qatarul avertizează asupra ''impactului negativ'' al măsurilor europene
0Măsurile luate de Parlamentul European împotriva Qatarului vor avea un "impact negativ" asupra relaţiilor cu emiratul şi aprovizionarea mondială cu gaz, a avertizat duminică un diplomat din Qatar.
Deschiderea unei anchete care o vizează în special pe eurodeputata greacă Eva Kaili, suspectată că a fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele ţării care găzduieşte Campionatul Mondial de fotbal, a zguduit instituţia.
Joi, la Strasbourg, eurodeputaţii au votat aproape în unanimitate un text în care cer "suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanţilor intereselor qatareze" pe durata anchetei. Decizia îi revine în final preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola.
"Decizia de a impune Qatarului o restricţie atât de discriminatorie, limitând dialogul şi cooperarea înainte de încheierea procedurii judiciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale şi mondiale în materie de securitate, precum şi asupra discuţiilor în curs privind securitatea energetică mondială", a reacţionat duminică un diplomat qatarez.
Qatarul, care "respinge cu fermitate" acuzaţiile la adresa sa, regretă "judecăţile bazate pe informaţiile inexacte apărute în urma unor scurgeri", a mai afirmat el într-un comunicat.
Deşi nu este singura ţară menţionată în ancheta deschisă de Belgia, criticile şi atacurile vizează "exclusiv" Qatarul, a estimat el.
Bogatul stat gazier a denunţat lipsa de cooperare a guvernului belgian, căruia îi este un partener "apropiat" şi "un important furnizor" de gaz natural lichefiat.
Liderii europeni se tem de efectele scandalului Eva Kaili
Liderii europeni sunt îngrijorați de efectele scandalului de corupție din Parlamentul European care o are în prim plan pe eurodeputata elenă Eva Kaili, susțin mai mulți oficiali și diplomați.
Președintele României Klaus Iohannis a declarat vineri pentru jurnaliștii de la Politico că acest scandal de corupție ar putea avea un impact asupra întregului bloc comunitar. Iohannis a afirmat că are încredere că Parlamentul va reuși să țină sub control această problemă și să promulge reformele necesare, notează Libertatea.
Premierul olandez Mark Rutte i-a avertizat pe colegii săi europeni, în timpul unei discutții cu ușile închise la Consiliul European de la Bruxelles că UE are nevoie de un răspuns cât mai rapid despre scandalul de corupție ce o implică pe Eva Kaili și Qatar.
Și premierul leton Krisjanis Karins a îndemnat la vigilență pentru a se asigura că această problemă nu va afecta alte instituții ale UE, potrivit declarațiilor unui oficial.
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola și-a apărat instituția declarând că marea majoritate a deputaților europeni sunt funcționari dedicați și nu sunt responsabili pentru comportamentul ieșit din comun al unora.