Trei lucruri nu au ce căuta în Parlamentul European: imixtiunea statelor care nu sunt membre UE, corupția și ipocrizia!

0
0
Publicat:

Euro-deputata socialistă Eva Kaili, arestată acum, a fost prinsă de poliția belgiană ascunzând bani primiți ca mită sub pătuțul propriului copil! La socrii deputatei socialiste, serviciile de informații belgiene au mai găsit un milion și jumătate de euro în numerar! Este greu de înțeles ce fel de om ajunge să facă astfel de lucruri. Și totuși, tânăra speranță a stângii europene nu doar că s-a lăsat coruptă, dar a trădat mii și mii de angajați pe care pretindea că îi apără!

Eva Kaili FOTO Profimedia
Eva Kaili FOTO Profimedia

„În ciuda faptului că sunt și companii europene care se opun schimbărilor, reprezentanții din Qatar au ales să-și schimbe viziunea și să se deschidă către lume. Totuși, unii îi discriminează pe reprezentanții acestui stat. Îi agresează și îi acuză de corupție pe toți cei care vorbesc cu ei sau se angajează în companiile lor,” a declarat socialista.

Așa cum a relatat pe larg și presa din România, reprezentanții Qatarului au plătit-o regește pe euro-deputata socialistă pentru a susține, în plen, la Strasbourg, că muncitorii imigranți care au ridicat stadioanele pentru Campionatul Mondial de Fotbal au fost tratați omenește de angajatori, deși peste 6.500 dintre ei și-au pierdut viața din cauza accidentelor, caniculei și epuizării. Așa cum a remarcat un jurnalist, discursul din 21 noiembrie a fost ciudat pentru un om politic de stânga care făcea parte din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Este însă un exemplu clasic de lup pus paznic la oi!

***

Încercările unor state terțe de influența deciziile Uniunii noastre nu au apărut acum. Ele au fost constante, de la început. Însă la fel de constantă a fost și lupta de a le contracara. Presiuni din partea unor state precum Rusia, China și, iată, Qatar sau Maroc, și desigur că mai sunt și altele, se fac și se vor face.

Europa este, fără discuție, sub un asediu permanent și din acest punct de vedere și se vede clar câtă nevoie avem, în toate statele membre, dar și la nivelul Instituțiilor UE, de o Justiție puternică și independentă! Împotriva unor astfel de imixtiuni am vorbit chiar zilele trecute, în plenul Parlamentului, la Strasbourg.

A fost și este la fel și la nivel de corupție. E destul să ne amintim cazul de luare de mită de către socialistul Adrian Severin, prin 2010, tentat de câțiva jurnaliști britanici sub acoperire cu o sută de mii de euro ca să susțină sau să respingă anumite amendamente, ca să ne dăm seama câtă rușine poate aduce implicarea unor conaționali în astfel de... afaceri. Iată că al doilea mare scandal de corupție din Parlamentul European din ultimul deceniu are în prim plan tot un parlamentar socialist.

Și iată că ajungem la ipocrizie. Grupurile de stânga și așa ziși reprezentanți ai unor sindicate, au fost prinși luând bani, mită, de la unul dintre cele mai opresive regimuri în materie de muncă și drepturi ale angajaților, așa cum caracterizează media internațională Qatarul!

Și dacă în acest domeniu, pe care stânga și-l revendică drept esențial, fundamental, s-au lăsat mituiți pentru a trece cu vederea, sau chiar a îngropa dezvăluirile privind încălcări grosolane ale drepturilor angajaților, nu putem decât să ne închipuim cum și-au trădat propriile teorii și în alte domenii!

Sunt grupuri de stânga în Parlamentul European care, să nu uităm, au luptat din răsputeri, ani de zile, pentru a anihila producția de energie nucleară în Europa, fapt care ne-a făcut dependenți de gazul rusesc. Sunt partide și lideri finanțați de Moscova. Sunt alții, precum cancelarul austriac, care își doresc bune relații cu Putin. Este, așadar, destulă ipocrizie peste tot, iar eu refuz să accept asta, la fel cu am cerut mereu Parlamentului să combatem presiunile la care sunt supuși deputații europeni zi de zi, din partea a tot felul de organizații obscure, ONG-uri fără finanțare transparentă, sau chiar ambasade.

***

Vestea bună, totuși, este că Parlamentul European va prezenta și va implementa urgent reformele necesare pentru ca așa ceva să nu se mai repete și mai ales pentru ca alte state să nu mai îndrăznească să încerce, să nu își mai permită măcar să creadă că pot mitui un ales european. Acolo trebuie să ajungem pentru a recâștiga încrederea oamenilor, zguduită acum de câțiva ipocriți și iresponsabili precum europarlamentara socialistă din Grecia!

Acest lucru, așa cum a anunțat deja doamna Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, se va întâmpla din ianuarie.

Planul se va concentra, printre altele, pe acordarea de noi protecții avertizorilor de integritate, care descoperă tranzacții dubioase în Parlamentul European. Deși Parlamentul a votat deja în favoarea unor astfel de protecții pentru cetățenii UE, nu a oferit încă sprijin similar propriilor angajați.

Având în vedere că scandalul care a cuprins Bruxelles este centrat pe activitățile unui eurodeputat socialist acuzat că a luat mită de la un stat pentru a favoriza politici care să ajute acel stat, Parlamentul European va încerca, de asemenea, să sporească transparența în ceea ce privește lobby-ul pentru statele străine și îmbunătățirea regulilor privind divulgarea cadourilor pe care le primesc oficialii.

Ne aflăm, așadar, într-un moment delicat pentru Parlamentul European, ca instituție și pentru democrația bazată pe valori a UE. Însă! Așa cum spun mereu, atât UE cât și democrația, în sine, sunt proiecte care se construiesc și se apără în fiecare zi, pentru totdeauna. Au mai fost și din păcate, într-o formă sau alta, vor mai fi momente dificile cu care ne vom confrunta. Dar tocmai acesta este miracolul Uniunii Europene: le vom confrunta și le vom depăși împreună! Vom învăța din greșeli, vom întări lupta împotriva corupților dar și a celor care încearcă să corupă și, de fiecare dată, fără excepție, Europa va ieși întărită și întotdeauna mai capabilă să apere interesele cetățenilor ei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite