Prună, USR: Primele victime ale Ordonanţei Lăcomiei sunt minerii de la Complexul Energetic Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Prună, deputat USR, susţine că minerii de la Complexul Energetic Oltenia sunt primele victime ale guvernului PSD-ALDE, după adoptarea OUG114/2018, prin care s-a plafonat preţul energiei electrice şi al gazelor naturale şi s-a impus şi o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor care activează în acest sector.

Prună spune că intrarea în grevă a minerilor de la CEO nu este decât consecinţa manierei nesăbuite, girată de ALDE, prin care Liviu Dragnea, Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici au înţeles să gestioneze sistemul energetic naţional. Potrivit ei, vrând să pedepsească „lăcomia” companiilor străine, primii care au fost loviţi de populismul celor trei sunt angajaţii unei companii a statului român, care are un rol fundamental în asigurarea securităţii energetice. În plus, anul trecut, compania a înregistrat pierderi însemnate. Consecinţa opririi activităţii de la CEO are repercusiuni profunde. Zilele acestea, producţia de energie autohtonă este diminuată, iar România îşi asigură cererea internă cu surse de import la preţuri record.

„Minerii de la CEO lucrează cu echipamente şi tehnologie învechite. Mulţi vin cu propriile unelte de-acasă, grupurile sanitare sunt mizerabile iar tehnica folosită este de pe vremea comunismului, cu un randament foarte scăzut. Aşadar, au tot dreptul să protesteze pentru condiţii mai bune de muncă. Însă, cei de-acolo trebuie să privească realitatea drept în faţă, fără niciun fel de menajament. Preţul plătit de CEO pentru poluare, adică certificatele de CO2, este în continuă creştere. În acest context, taxa de 2% pe cifra de afaceri şi plafonarea preţului nu sunt decât lovitura de graţie, întrucât, Guvernul blochează la un nivel insuficient viitoarele venituri ale companiei. În acest fel, CEO are toate şansele să se transforme într-o gaură neagră precum Complexul Energetic Hunedoara. Acest lucru periclitează şi şansele companiei de a se retehnologiza şi de a investi în noi linii de afaceri, precum capacităţi noi de producţie pe gaz sau regenerabile. Consecinţa? Locurile de muncă de la CEO vor fi şi mai nesigure, iar securitatea energetică a României va fi vulnerabilizată”, a spus deputatul USR Cristina Prună.

Degeaba acuză ministrul Muncii că Opoziţia le va tăia salariile angajaţilor la stat dacă va prelua guvernarea. Efectele măsurilor neinspirate ale acestui Executiv se simt de pe-acum, iar sectorul minier este primul afectat de deciziile celor care susţin această tristă guvernare. „PSD şi ALDE s-au bucurat că au pedepsit lăcomia companiilor dar, din ignoranţă, s-ar putea să bage România în beznă”, a mai spus Cristina Prună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite