Proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare. Cât vor investi OMV și Romgaz și când ar putea începe producția de gaze

0
Publicat:

OMV Petrom şi Romgaz vor învesti până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 

Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino și Pelican Sud a fost confirmat, FOTO Shutterstock
Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino și Pelican Sud a fost confirmat, FOTO Shutterstock

Potrivit datelor transmise de reprezentanții OMV, Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Autoritatea de reglementare.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, anunță că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale”, anunță compania.

La rândul său, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a transmis că proiectul va contribui la securitatea energetică a României.

Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați în proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”, a transmis CEO-ul OMV Petrom.

Ce presupune faza de dezvoltare

Sursa citată menționează că OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului, mai arată reprezentanții OMV.

Potrivit acestora, platforma offshore, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Și fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi că românii vor putea consuma gazele din Marea Neagră după ce un nou pas important pentru demararea proiectului Neptun Deep a fost făcut.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar acum se va demara faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, care presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale. Este o realizare mare pentru țara noastră, iar acest proiect pe care l-am susținut și promovat ca ministru al Energiei, va aduce multe beneficii românilor și industriei. Totodată, așa ne vom asigura securitatea și independența energetică.

Îi felicit din nou pe cei de la Romgaz și Petrom pentru toate eforturile depuse și am încredere, de asemenea, că o dată demarată această etapă se vor asigura că vor respecta toate cerințele de mediu, pentru a proteja habitatul.”, a precizat Virgil Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite