Romgaz își împrumută cu 2,1 miliarde de lei firma asociată cu OMV pentru exploatarea Neptun Deep DOCUMENT

0
Publicat:

Acționarii Romgaz aprobă marți un împrumut pe care-l va acorda firmei Romgaz Black Sea Limited pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră.

omv marea neagra exploatare gaze lege offshore.jpg

Se aprobă încheierea unui contract de împrumut între SNGN Romgaz SA (în calitate de creditor) și Romgaz Black Sea Limited prin Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas), Sucursala București (în calitate de împrumutat) în sumă maximă de 2,1 miliarde RON (echivalentul a 454 milioane USD), pentru asigurarea necesarului de finanțare al Romgaz Black Sea Limited, în perioada dintre data semnării contractului de împrumut până în mai 2024. Rata dobânzii va fi la nivelul ratei dobânzii din contractul de împrumut nr. 39097/08.09.2022, respectiv ROBOR 12 luni + 1,74%”, se arată în proiectul hotărârii ce va fi supus votului Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Societatea Naţională de Gaze Naturale „ROMGAZ”.

Romgaz a finalizat în august 2022 preluarea ExxonMobil România, care deţine 50% din perimetrul de gaze de mare adâncime Neptun Deep.

În luna octombrie 2022, Romgaz a anunțat finalizarea procedurilor de schimbare a denumirii companiei ExxonMobil Exploration and Production România Limited în Romgaz Black Sea Limited.

În urmă cu câteva zile, OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Prima producție este estimată pentru anul 2027

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 și a inclus două campanii de achiziție 3D și două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite