Proiect: Taxă anuală cuprinsă între 10 şi 100 euro, plătită Camerei de Comerţ pentru Catalogul firmelor DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ccir

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) va prezenta miercuri un proiect de act normativ prin care propune includerea tuturor afacerilor într-un catalog al firmelor, acestea trebuind însă să plătească o taxă anuală cuprinsă între 10 şi 100 de euro.

„Reglementarea propusă prin proiectul legislativ are în vedere includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, care să genereze vizibilitate şi oportunităţi reale de promovare şi internaţionalizare, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual - mai competitiv şi liber de barierele fizice şi geografice, gestionat de către camerele de comerţ, conform unor modele consacrate, testate şi valorificate corespunzător”, a anunţat marţi CCIR.

Proiectul de act normativ, depus la Senat la data de 20 aprilie, prevede că acest catalog al firmelor va fi public şi reprezintă evidenţa tuturor profesioniştilor, întocmită şi actualizată periodic de către Camera Naţională împreună cu camerele judeţene.

„Pentru înregistrarea iniţială, pentru înregistrarea modificărilor şi, respectiv, pentru menţinerea actualizată a informaţiilor în Catalogul firmelor, profesioniştii achită Camerei Naţionale o contribuţie anuală diferenţiată, constând în echivalentul în lei, la cursul comunicat de Banca Naţională a Românei, din ziua efectuării plăţii, corespunzătoare încadrării acestora în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

  • 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
  • 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii; 
  • 50 euro/an pentru întreprinderile mici; 
  • 20 euro/an pentru microîntreprinderi; 
  • 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; 

Camera Naţională virează anual camerelor judeţene, în cote egale, un procent de 80% din valoarea contribuţiilor încasate de la profesioniştii înscrişi în Catalogul firmelor, sume care vor fi utilizate integral pentru finanţarea măsurilor de sprijin pentru stimularea, dezvoltarea şi internaţionalizarea afacerilor şi pentru realizarea de studii şi analize relevante mediului de afaceri.

Catalogul firmelor se ţine exclusiv în format electronic, la nivel naţional, de către Camera Naţională, pe platforma dezvoltată în mod corespunzător de către aceasta.

Pentru corelarea integrală şi funcţională a datelor înscrise în Catalogul firmelor cu înscrierile efectuate în registrul comerţului şi asigurarea conformităţii evidenţei acestora. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, Camerei Naţionale informaţiile corespunzătoare, prin protocol de colaborare.

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite