Producţia rafinăriilor europene a scăzut considerabil în ultimele luni. Ce cantităţi de produse petroliere au fost înregistrate

0
Publicat:

Rafinăriile europene au produs în iulie o cantitate de produse petroliere de 9,579 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 0,8% faţă de perioada similară din 2021, şi un declin de 2,9% faţă de luna precedentă, arată atele Euroilstock, transmite Reuters.

Producţia rafinăriilor europene a fost de 9,433 milioane bpd în iunie, Foto: Facebook Garda de Mediu
Producţia rafinăriilor europene a fost de 9,433 milioane bpd în iunie, Foto: Facebook Garda de Mediu

Potrivit sursei citate, în iunie, producţia rafinăriilor europene s-a situat la 9,433 milioane bpd, în creştere cu 3,4% faţă de perioada similară din 2021, şi în scădere cu 1% faţă de mai.

De asemenea, producţia de benzină a înregistrat în iulie un avans de 0,3% faţă de perioada similară din 2021, şi un declin de 3% faţă de luna precedentă. În categoria distilatelor medii, producţia a urcat cu 4,2% faţă de iulie 2021 şi a scăzut cu 1,6% faţă de iunie 2022, informează Agerpres.

Datele Euroilstock sunt valabile pentru Marea Britanie, Norvegia şi 14 state membre UE.

În urmă cu câteva luni, analistul eToro Bogdan Maioreanu, avertiza că majoritatea rafinăriilor europene sunt construite pentru ţiţeiul rusesc şi vor fi mai puţin eficiente atunci când vor folosi alte tipuri de ţiţei.

Specialistul preciza că, potrivit grupului de reflecţie Bruegel, deosebit de vulnerabile sunt şase rafinării mari de-a lungul conductei Druzhba (în Polonia, Germania, Cehia, Austria, Ungaria şi Slovacia).

Conductele care aduc petrolul din Rusia sunt construite pentru a curge de la est la vest. Schimbarea fluxului ar putea necesita utilizarea unor mijloace de transport alternative, inclusiv camioane, trenuri şi barje.”, menţiona sursa citată.

În prezent, Rusia este, pentru a treia lună consecutiv, cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, clienții acestei ţări fiind beneficiarii unor prețuri foarte reduse la combustibil, în condițiile în care sancțiunile occidentale au tăiat accesul rușilor la piața occidentală.

Având în vedere că beneficiază de prețuri mici de la ruși, chinezii au redus achizițiile mai scumpe, din țări precum Angola sau Brazilia.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut, conform Reuters, citat de Agerpres.

Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Potrivit unui document al Ministerului rus al Economiei, consultat de Reuters, volumele mai mari ale exporturilor de petrol, coroborate cu creşterea preţurilor gazelor, vor mări veniturile Rusiei din exporturile de energie la 337,5 miliarde de dolari în acest an, respectiv cu 38% faţă de 2021.

Conform sursei citate, creşterea veniturilor, dacă se va materializa, va ajuta la susţinerea economiei Rusiei în faţă valurilor de sancţiuni occidentale. Acest lucru va oferi preşedintelui Vladimir Putin numerar pentru a finanţa cheltuielile militare sau pentru a creşte salariile şi pensiile într-un moment în care economia a intrat în recesiune şi inflaţia erodează nivelul de trai..

Totuşi, boom-ul veniturilor din energie compensează doar parţial prejudiciul cauzat de sancţiuni asupra economiei în ansamblu, au spus analiştii Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite