Primii investitori în energia solară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România începe să atragă investiţii şi în domeniul producerii de electricitate din surse solare, după boomul din sectorul eolian. Primele proiecte încep să se contureze în vestul ţării. Transelectrica are deja cereri de racord la sistemul energetic naţional.

După boomul din sectorul eolian, în România apar şi primii investitori interesaţi să producă electricitate din radiaţiile solare. „Există o listă de mai mult de 10 investitori care sunt interesaţi şi au venit la noi cu asemenea proiecte. Sunt şi companii mari, şi companii mici", a declarat, pentru „Adevărul", David Nicholl, preşedintele pentru România al Schneider Electric, companie franceză specializată în managementul energetic.

Unul dintre proiecte este destul de avansat. Potrivit Transelectrica, există o cerere de racord la reţea pentru un proiect de 32 de MW în oraşul Gătaia din judeţul Timiş. Proiectul este dezvoltat de patru firme locale, respectiv Mega Construct, Max Agro, Max Center şi Ioşca&Erjica. Acestea au deja certificatul de urbanism pentru proiectul care se va întinde pe 86 de hectare, ne-a declarat primarul din localitate, Iosif Şargan. Tot în Gătaia se pun bazele unui alt parc solar, de 2,99 MW, dezvoltat de firma Iono Energy pe o suprafaţă de 20 de hectare.

Stimulente importante

Potrivit lui David Nicholl, investiţia necesară pentru un MW instalat de panouri solare fotovoltaice, care produc electricitate, este între trei şi patru milioane de euro, astfel că pentru proiectul de 32 de MW din Timiş investiţia ar putea depăşi 125 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va fi unul dintre primele 15 din Europa, în funcţie de capacitate, cel mai mare, de 80 de MW, fiind amplasat în Spania.

„Principalul motiv pentru care nu s-a investit până acum a fost lipsa unei legislaţii clare privind promovarea energiei regenerabile. Peste tot e la fel, când legislaţia e clarificată, investitorii vin. Băncile şi investitorii vor claritate şi stabilitate din partea statului", ne-a declarat, la rândul său, Marc Coroler, vicepreşedinte pentru Europa de Sud-Est al Schneider Electric.

Noua lege a regenerabilelor, votată în vară, oferă stimulente importante investitorilor în energia solară, adică şase certificate verzi pe MWh, pentru care aceştia obţin un venit în plus faţă de preţul energiei. Un certificat verde valorează între 27 şi 55 de euro, iar preţul energiei este de circa 50 de euro pe MWh, astfel că un MWh de energie solară poate ajunge în final la 380 de euro, de şapte ori mai mult decât energia clasică.

Schneider Electric vede în aceast cadrul legislativ o posibilitate de creştere a propriului business. „Pentu a crea o centrală solară de 2 MW este nevoie chiar şi de 10 milioane de euro. Nu mulţi au aceşti bani, ci trebuie să meargă la bancă. O bancă nu va finanţa un proiect solar fără un specialist în managementul energiei, care să aibă credibilitate în acest sector. Banca vrea să ştie cine e în spatele proiectului, cine îl manageriază. Banca vrea credibilitate, să-şi recupereze banii, să ştie că studiile sunt făcute, ce tehnologie se foloseşte, pentru ca proiectul să fie pe 20-30 de ani, iar banca să-şi poată recupera banii. Deci e o situţie win-win pentru toată lumea: petnru pentru bancă, investitori şi pentru noi. Tehnologia există, trebuie să fie un cadru legal predictibil şi stabil", a mai spus Nicholl.

Cererea de energie se va dubla

Oficialii Scheider Electric mai spun că, potrivit Transelectrica, cererea de energie în România se va dubla în următorii 20 de ani. „Între 2001 şi 2007 cererea de energie a crescut cu 22% în România, conform unor rapoarte ale Transelectrica. Acum consumul este circa 50 TWh anual, iar prognoza este de creştere la 92 TWh în 20 de ani", a afirmat Nicholl.

Acest lucru înseamnă că va fi necesar un volum mare de investiţii în sector. „Este nevoie de investiţii masive pentru a face posibilă disponibilitatea energiei pentru cât mai mulţi dintre cei aproximativ 22 de milioane de locuitori ai României. Dezvoltarea tehnologica si accesarea sa cu usurinta la nivelul utilizatorilor casnici, spre exemplu, este încă o dovadă a trendului crescator al nevoii de energie electrică", susţine oficialul Schneider Electric.

La rândul său, Marc Coroler explică de ce România este o piaţă atractivă pentru compania franceză. „Suntem prezenţi în majoritatea ţărilor din centrul şi estul Europei, iar România este una din ţările din regiune unde ne aşteptăm să fie cele mai mari creşteri. În primul rând datorită mărimii pieţei, al doilea rând pentru că România este membru al UE, deci există multe fonduri la dispoziţie pentru eficienţă energetică, este un lucru interesant pentru investitori. Investitorii francezi consideră România şi Polonia două dintre locurile favorite din regiune. Creşterea va reveni în această regiune. Infrastructura electrică va fi updatată, iar consumul de energie va creşte semnificativ", a mai spus el.

Potenţialul solar al ţării

Potrivit Strategiei Energetice a României, potenţialul solar al ţării poate genera 1,2 TWh anual de electricitate, adică 2,5% din consumul naţional actual. Vestul ţării şi Dobrogea sunt cele mai potrivite zone pentru astfel de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite