Prețurile RCA: Cum se explică creșterile mari și de ce ASF nu poate interveni

0
Publicat:

Creșterile de prețuri RCA pot fi explicate de creșterea prețurilor la piesele de schimb, dar și de faptul că frecvența daunelor în România (în special în București și marile orașe) este una dintre cele mai ridicate, susține Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Prețurile RCA au crescut mult în special în București, Foto Shutterstock
Prețurile RCA au crescut mult în special în București, Foto Shutterstock

În condițiile în care prețurile RCA au crescut mult în special în București pentru șoferi care nu au avut accidente în trafic în ultimul an și care s-ar fi așteptat ca avansând în clasa de Bonus să primească reducere la asigurarea RCA și nicidecum un preț mult mai mare decât anul anterior, Hotnews.ro a solicitat un punct de vedere ASF cu privire la această situație.

În acest context, Autoritatea precizează că modificările primelor de asigurare sunt prevăzute la art. 18 din Legea nr. 132/2017, unde se spune că: „asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA.”

Astfel încât, în condițiile în care:

- prețurile pieselor de schimb ale vehiculelor, ale materialelor de vopsitorie, ale manoperei practicate de către unitățile service la nivel intern și internațional sunt în continuă creștere, iar

- frecvența daunelor în România (în special în București și marile orașe) este una dintre cele mai ridicate,

este de înțeles faptul că și obligațiile viitoare ale asigurătorilor RCA sunt într-o continuă creștere mai ales pentru proprietarii de vehicule care au domiciliul în aceste orașe.”, susține ASF.

Autoritatea subliniază că potrivit art. 11, alin. (1) din Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, cu modificările și completările ulterioare, ,,asigurătorii RCA stabilesc tarifele de primă pe segmente de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe principii actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 12”.

Tarifele pot să crească pentru un asigurat care nu a înregistrat daune în ultimul an de asigurare în situația în care reducerea care i s-a făcut ca urmare a promovării într-o clasă de bonus malus superioară este mai mică decât creșterea tarifului calculat ca urmare a unor factori precum creșterea frecvenței sau severității daunelor aferentă segmentului de riscuri omogene în care este încadrat sau creșterea estimării privind inflația daunelor, lista nefiind exhaustivă.”, au declarat oficialii ASF, informează HotNews.ro.

ASF nu poate interveni în modul de calcul

Totodată, Autoritatea a mai transmis mai multe prevederi legale atât din legislația UE cât și din cea națională care o împiedică să intervină în politica de prețuri RCA a firmelor de asigurări.

Specialiștii indică, printre altele, prevederile articolelor 21 și 181 din Directiva UE 2009/138/CE (Solvabilitate II) care interzic următoarele intervenții în prețurile RCA:

Articolul 21 - Condiții privind polițele și nivelul primelor:

(1) Statele membre nu impun aprobarea prealabilă sau notificări sistematice cu privire la condițiile de asigurare generale și speciale, nivelul primelor, bazele tehnice folosite în special la calcularea nivelului primelor și rezervelor tehnice sau la formulare și alte documente tipărite pe care o întreprindere intenționează să le folosească în interacțiunile sale cu deținătorii polițelor de asigurare sau cu întreprinderile cedente sau retrocedente. [...]”

Articolul 181 - Asigurare generală:

(1) Statele membre nu solicită aprobarea prealabilă sau comunicarea sistematică a condițiilor generale sau speciale ale polițelor de asigurare, a nivelului primelor sau formularelor și altor documente imprimate pe care o întreprindere de asigurare își propune să le utilizeze în relațiile cu deținătorii de polițe de asigurare.[...]”

În condițiile celor de mai sus, ASF nu are competențele legale pentru a interveni în modul de calcul al nivelului primelor de asigurare, a bazelor de calcul folosite și nici de a interveni în planul de afaceri al asigurătorilor.”, a mai transmis sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite