Preţurile petrolului şi-au continuat tendinţa de scădere. La ce valori au ajuns

0
Publicat:

Prețurile petrolului au continuat să scadă, miercuri, după ce s-au redus cu circa 5% în sesiunea anterioară, în contextul în care Banca centrală americană ar urma să anunţe o nouă majorare de dobândă, relatează Reuters.

Prețurile petrolului continuă să scadă, Foto: Shutterstock
Prețurile petrolului continuă să scadă, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,99 dolari, sau 2,6%, până la 73,33 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,03 dolari sau 2,8%, până la 69,63 dolari.

Ambele benchmark-uri s-au închis la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii martie, în sesiunea anterioară, când au înregistrat și cele mai mari scăderi procentuale într-o zi de la începutul lunii ianuarie.

Se așteaptă ca Rezerva Federală să majoreze cu un sfert de punct procentual, ca parte a luptei sale de lungă durată împotriva inflației”, a declarat analistul PVM Oil, Stephen Brennock.

El a adăugat că îngrijorările legate de sănătatea sectorului bancar din SUA și datele îngrijorătoare privind locurile de muncă „nu au risipit temerile că economia SUA se îndreaptă spre o recesiune superficială”.

Rezerva Federală a SUA (Fed) este de aşteptat să crească ratele dobânzilor cu încă 0,25 de puncte procentuale. De asemenea, este aşteptat ca Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze dobânzile în cadrul reuniunii sale regulate de politică de joi.

Conform Reuters, prețurile energiei sunt, de asemenea, sub presiune, după ce datele din China din weekend au arătat că activitatea de producție a scăzut în mod neașteptat în aprilie. China este cel mai mare consumator de energie și cel mai mare cumpărător de țiței din lume.

Între timp, stocurile de țiței din SUA au scăzut pentru a treia săptămână consecutiv, pentru prima dată din decembrie, precizează sursa citată.

Morgan Stanley și-a redus prognoza pentru prețurile țițeiului Brent la 75 de dolari pe baril până la sfârșitul anului.

Reducerile OPEC intră în vigoare

Preţurile petrolului au scăzut luni, 1 mai, cu mai mult de un dolar pe baril, după ce datele economice slabe din China şi aşteptările privind o nouă majorare a dobânzii cheie din SUA au depăşit efectul sprijinului venit din partea reducerilor de producţie ale OPEC+ care intră în vigoare în această lună.

Reduceri voluntare de producţie de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi, de către membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, intră în vigoare din luna mai.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite