Prețul petrolului scade pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor și a inflației mari

0
Publicat:

Prețul petrolului a scăzut luni, din cauza opiniilor de pe piață potrivit cărora o inflație mai mare decât cea așteptată ar putea întârzia reducerea ratelor ridicate ale dobânzilor care au limitat creșterea cererii globale de combustibil.

foto sondă de extragere a petrolului
Prețul petrolului scade pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 39 de cenți, sau 0,5%, la 81,23 dolari pe baril până la 1001 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut luni cu 34 de cenți, sau 0,4%, la 76,15 dolari, transmite Reuters.

Scăderea a extins pierderile înregistrate săptămâna trecută, când Brent a pierdut aproximativ 2%, iar WTI a scăzut cu peste 3%, pe fondul semnelor că Rezerva Federală a SUA nu se grăbește să reducă dobânzile.

Sentimentul pare să se concentreze pe așteptările de creștere pe termen lung a ratelor de dobândă care au ridicat dolarul american și au pus presiune pe prețurile materiilor prime, a declarat analistul independent Tina Teng.

Un dolar mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru cumpărătorii care dețin alte monede.

Prețul petrolului se tranzacționează între 70 și 90 de dolari pe baril din noiembrie, deoarece creșterea ofertei din SUA și îngrijorarea legată de cererea slabă din China au compensat reducerile de ofertă OPEC+, în ciuda celor două războaie care fac ravagii în Ucraina și Gaza.

În timp ce conflictul dintre Israel și Hamas continuă în Orientul Mijlociu, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat duminică la CNN că negociatorii Statelor Unite, Egiptului, Qatarului și Israelului au căzut de acord asupra contururilor de bază ale unui acord privind ostaticii în timpul discuțiilor de la Paris, dar că încă se află în negocieri.

Prima de risc geopolitic la țițeiul Brent de către houthis yemeniți pe navele din Marea Roșie a rămas modestă, la doar 2 dolari pe baril, au declarat analiștii Goldman Sachs într-o notă.

Cu toate acestea, banca și-a majorat proiecția privind prețul maxim de vară la 87 de dolari pe baril, de la 85 de dolari, după ce întreruperile din Marea Roșie au determinat retrageri mai mari decât se așteptau în stocurile deținute de țările dezvoltate.

Goldman Sachs se așteaptă în continuare la o creștere a cererii de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, dar și-a redus prognoza pentru China, în timp ce a majorat proiecțiile pentru Statele Unite și India. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite