Prețurile petrolului au început să crească, după ce Arabia Saudită a anunțat noi reduceri ale producției
0Prețurile petrolului au început să crească, luni, după ce Arabia Saudită, principalul exportator de țiței, s-a angajat să reducă producția din iulie cu încă un milion de barili pe zi (bpd), relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,81 dolari, sau 2,4%, la 77,94 dolari pe baril până la 11 14 GMT, după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari.
Totodată, țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 1,84 dolari, sau 2,6%, la 73,58 dolari, după ce a atins un maxim intradar de 75,06 dolari.
Ambele contracte au crescut cu peste 2%, după ce ministrul saudit al energiei a declarat că producția regatului va scădea la 9 milioane bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane bpd în mai. Reducerea este cea mai mare din ultimii ani, precizează Reuters.
Reducerea voluntară face parte dintr-un acord mai amplu al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliaților, inclusiv Rusia, de a limita oferta până în 2024, deoarece grupul de producători OPEC+ încearcă să stimuleze prețurile scăzute ale petrolului.
OPEC+ pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial și și-a redus ținta de producție cu un total de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală.
„Arabia Saudită rămâne mai dornică decât restul membrilor în ceea ce privește asigurarea prețurilor petrolului la peste 80 de dolari pe baril, ceea ce este esențial pentru echilibrarea propriului buget fiscal”, a declarat Suvro Sarkar, liderul echipei din sectorul energetic la DBS Bank.
La rândul său, analistul SEB Bjarne Schieldrop a declarat că reacția pieței de luni a fost relativ liniștită după ce reducerea anterioară a OPEC+ nu a reușit să susțină prețurile pentru mult timp.
„Prețul petrolului crește cu atenție astăzi, deoarece investitorii sunt precauți după ce și-au ars mâinile la creșterea (anterioră), indusă de reducerea producției, la (aproape) 90 de dolari pe baril, care a scăpat ulterior”.
Compania de consultanță Rystad Energy a declarat că reducerea suplimentară a Arabiei Saudite ar putea adânci deficitul pieței la peste 3 milioane de barili pe zi în iulie, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor în săptămânile următoare.
Analiștii Goldman Sachs au spus că măsura a fost „moderat optimistă” pentru piețele petroliere și ar putea ajuta la creșterea prețurilor pentru țițeiul Brent din decembrie 2023 cu între 1 și 6 dolari pe baril, în funcție de cât timp Arabia Saudită va menține producția la 9 milioane bpd în următoarele șase luni.
„Impactul imediat pe piață al acestei reduceri din Arabia Saudită este probabil mai mic, deoarece extragerea stocurilor necesită timp, iar piața probabil a pus deja o probabilitate semnificativă pentru o reducere astăzi”, au adăugat analiștii băncii.
Cu toate acestea, multe dintre reducerile OPEC+ vor avea un impact real redus, deoarece țintele mai mici pentru Rusia, Nigeria și Angola le aliniază cu nivelurile lor reale de producție.
Spre deosebire de aceasta, Emiratele Arabe Unite (EAU) au avut voie să ridice țintele de producție cu 200.000 bpd la 3,22 milioane bpd pentru a reflecta capacitatea sa de producție mai mare.